Editorial

Cutremur în Capitoliu. Urmează Casa Albă?

Publicat: 22 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremur în Capitoliu. Urmează Casa Albă
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu

Bătălia electorală în Statele Unite între republicani și democrați este departe de a se fi tranșat. Este atât de strânsă, încât declanșarea unui cutremur este nu numai un eveniment previzibil, ci și o certitudine. Primele semnale vin din Congres. Acolo, unde republicanii au reușit cu chiu cu vai să obțină o relativă majoritate, s-a declanșat un război total, îndreptat împotriva familiei Biden și care, în mod evident, îl vizează, via Hunter, pe Joe Biden. Finalul este în acest moment greu de prevăzut. Dar primele semnale ale unui seism devastator sunt deja vizibile.

Anterior alegerilor preliminare, când republicanii sperau într-o victorie pe toate fronturile, aceștia nu au făcut un secret din faptul că, dacă obțin majoritatea în Congres, vor declanșa o investigație în toată legea împotriva lui Hunter Biden, pentru o serie întreagă de prezumtive infracțiuni de corupție, anchetă care, în final, nu are cum să nu-l implice și pe președintele Statelor Unite. La capătul alegerilor parțiale, în discursul pe care l-a rostit, Joe Biden le-a întins republicanilor ramura de măslin. Le-a garantat că va colabora loial cu ei în calitate de președinte, fără a face distincție între cele două partide. Ramura de măslin a fost călcată în picioare. Șefii a două dintre cele mai puternice comisii ale Congresului au făcut publică informația conform căreia declanșează o investigație la sânge, în baza unui amplu document care deja circulă împotriva familiei Biden. De-a lungul ultimilor ani, o serie întreagă de informații, pe care Hunter Biden le credea îngropate, au ieșit la iveală. Într-un mod pe cât de simplu, pe atât de ridicol. Schimbând-și laptopul, Hunter Biden l-a predat pe cel vechi.

Cel care l-a preluat, probabil curios, a intrat în memoria acestuia. Și, scotocind la sânge, a descoperit o serie întreagă de informații care, în linii foarte mari, demonstrează că fiul președintelui s-a folosit de poziția acestuia și atunci când Joe Biden era vicepreședinte al Statelor Unite, și ulterior, pentru a favoriza, în schimbul unor câștiguri substanțiale, care și ele devin probă la dosar, o firmă a unor oligarhi din Ucraina, acuzați de multe fapte de corupție, și o bancă importantă a Chinei. Între altele, sunt și câteva referiri la unele afaceri necurate pe care Hunter Biden l-ar fi derulat în România. Astfel a ieșit la iveală o întreagă corespondență cu numeroase referiri la tatăl lui Hunter și la modul în care fiul s-ar fi folosit de poziția extrem de influentă a acestuia. Nu apar încă probe, dar nu mă îndoiesc că ele vor ieși la iveală, ale unei complicități conștiente, deliberate și interesate a lui Joe Biden. Totuși, acesta din urmă, la scurt timp după ce a ajuns președinte al Statelor Unite, l-a somat în termeni fără echivoc pe Volodimir Zelensky să-l elibereze imediat din funcție pe procurorul general al Ucrainei, care declanșase o anchetă în toată legea care-l implica, alături de oligarhi, pe Hunter Biden. Iar Zelensky s-a conformat cu promtitudine.

Detaliile, care deja au ieșit la iveală, sunt mult mai numeroase. Și vor veni și altele. Pentru că investigațiile din Congres abia încep. Acolo, sub prestare de jurământ, martorii vor fi aduși, rând pe rând, și vor trebui să declare tot ce știu, fără a minți și fără a ascunde nimic, întrucât legea americană este foarte severă în asemenea cazuri.

Nu este însă deloc exclus ca la Washington să se joace totuși o partidă cu sumă nulă. Să se pună presiune asupra lui Biden, pentru ca democrații, la rândul lor, să fie siliți să scadă presiunea pusă deja asupra lui Donald Trump, care se află sub o investigație penală. Nu m-aș mira deloc ca, în condițiile în care cei doi titani ai politicii de la Washington se implică într-un asemenea război, un al treilea, care vine destul de rapid din urmă, să câștige în final partida. Iar acesta nu poate fi altul decât Ron DeSantis.

Adauga un comentariu