International

Cutremur în Grecia. Seismul a înregistrat 5,7 grade pe scara Richter

Publicat: 29 mart. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremur în Grecia. Seismul a înregistrat 57 grade pe scara Richter
Un cutremur s-a produs vineri dimineață, 29 martie 2024, în Grecia

Un cutremur s-a produs vineri dimineață, 29 martie 2024, în Grecia.

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean anunță că în sudul Greciei s-a produs un seism în această dimineață. Cutremurul a avut o intensitate de 5,7 pe Richter. Cutremurul este semnificativ în contextul în care adâncimea la care s-a produs este de 17 kilometri.

Foarte multe mărturii ale grecilor care au resimțit cutremurul sunt din Kalamata, la 85 de kilometri de epicentru, dar sunt mărturii și din Tholo (45 km), Zakynthos (65 km), Patras (121 km) și multe alte zone ale Greciei, mai apropiate de epicentru.

”Cutremur dublu foarte lung și intens. Fără daune însă” scrie cineva din Argostoli, aflat la 121 km de epicentrul seismului, pe EMSC. ”Mașina s-a mișcat înainte și înapoi… foarte puternic în zona Spiantza”, scrie o altă persoană, aflată la 49 de km de epicentru. O altă persoană descrie: ”nu a fost prea mult zgomot, dar s-a mișcat prelungit casa, de la nord la sud” (Gaitani, 68 km).

2. EMSC... (cutremur-grecia_49931900.jpg)

”Un set destul de semnificativ de tremurături care durează aproximativ un minut și ceva. Cel mai mare simțit în partea noastră a insulei de câteva luni” scrie un localnic din Zakynthos. ”Durată foarte lungă și agitare continuă fără zgomot. Lămpile au continuat să pâlpâie mult timp” notează un localnic din Lechaina (68 km de epicentru).

Astfel de mărturii ale localnicilor sunt de ordinul sutelor.

Cutremur în România. ISU verifică Barajul Bicaz

Cutremurul de ieri de la prânz, din județul Neamț, a pus autoritățile în alertă. Echipaje ale ISU au plecat în inspecție ca să verifice în amănunt Barajul Bicaz.

„Ca urmare a manifestării unui cutremur cu magnitudinea ml 3.3, la adâncimea de 12.9 km în judeţul Neamţ, forţe şi mijloace de intervenţie au fost trimise în teren, în fiecare raion de intervenţie pentru verificarea eventualelor pagube. SVSU efectuează verificări pentru identificarea unor eventuale efecte produse la nivelul fiecărei UAT. (…) A fost executată o recunoaştere în zona Barajului Bicaz de un echipaj de la Detaşamentul Piatra-Neamţ şi un specialist din cadrul Centrului Operaţional”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, locotenentul Irina Popa.

Prefectul Adrian Vasile Niţă a precizat că a solicitat conducerii Hidroelectrica să comunice valorile înregistrate de seismograful existent în baraj şi dacă această construcţie hidrografică a fost în vreun fel afectată.

„Nu sunt motive de panică”, a subliniat prefectul Adrian Vasile Niţă.

Potrivit ISU Neamţ, până în prezent nu au fost primite apeluri la 112 pentru semnalarea unor pagube produse sau persoane care ar necesita îngrijiri medicale.

Adauga un comentariu