National

Cutremur în judeţul Covasna. Seismul a avut magnitudinea 3,1 pe scara Richter

Publicat: 25 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremur în judeţul Covasna. Seismul a avut magnitudinea 31 pe scara Richter
A avut loc un cutremur în zona seismică Vrancea, judeţul Covasna

Conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică Pământului, vineri dimineaţă, 25 noiembrie 2022, a avut loc un cutremur în zona seismică Vrancea, judeţul Covasna. Seismul a avut magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter. Cel mai puternic cutremur în România, din acest an, s-a produs pe 3 noiembrie. Acesta a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs la ora locală 7.31 şi s-a înregistrat la o adâncime de 62 de kilometri. În luna noiembrie, în România au avut loc 18 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 5,4 grade pe Richter.

Cutremur în judeţul Covasna

Seismul s-a produs în apropierea oraşelor: 40 km est de Braşov, 68 km nord de Ploieşti, 125 km nord de Bucureşti, 125 km nord-est de Piteşti, 127 km sud-vest de Bacău, 149 km vest de Brăila, 151 km vest de Galaţi, 155 km est de Sibiu, 189 km nord de Ruse şi 211 km sud-vest de Iaşi.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 3 noiembrie 2022 şi a avut magnitudinea de 5,4 grade, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

Cutremur puternic de 5,2 grade pe scara Richter, în România

Cel mai mare cutremur s-a produs în data de 3 noiembrie, la ora locală 6.50 s-a produc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău. Iniţial, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică Pământului (INCDFP) a anunţat că seismul a avut magnitudinea de 5,5 grade, dar ulterior a revizuit în scădere la 5,2 pe Richter.

Acesta s-a produs la adâncimea de 140 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 69 km nord-est de Ploieşti, 76 km est de Braşov, 114 km vest de Brăila, 117 km vest de Galaţi şi 118 km nord de Bucureşti. De asemenea, undele s-au simțit puternic în 5 țări: Bulgaria, Moldova, România, Serbia și Ucraina.

Deși a fost cel mai puternic seism din ultimii doi ani și jumătate, IGSU nu a trimis mesajele RO-ALERT, întrucât nu s-au înregistrat pagube și victime. În 31 ianuarie 2020 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter în, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri. Acesta a fost cel mai puternic seism din ultimii doi ani şi jumătate. În urma cutremurului, în zona seismică Vrancea, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112. După înregistrarea cutremurului, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică Pământului a făcut şi o revizuire manuală, care a arătat exact magnitudinea şi adâncimea la care s-a produs seismul.

După cutremur, au fost mai multe discuţii. Unii cetăţeni spun că au primit mesaje RO-ALERT pe telefon, însă şeful DSU a declart că nu au fost trimise RO- ALERT, „iar cine spune că a primit un astel de mesaj să arate poza”.

„Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje RO-ALERT scrie clar că sunt RO-ALERT. Am înțeles că unele telefoane Android au aplicații care pot spune că se întâmplă ceva, dar noi nu am dat RO-ALERT și am explicat motivele și aspectele corelate cu RO-ALERT.

Potrivit Institutului de Geodinamică al Observatorului Naţional din Atena, în noaptea de duminică spre luni, 20-21 noiembrie 2022, un seism subacvatic cu magnitudinea 5,5 a fost înregistrat în largul insulei greceşti Kasos din Marea Egee. Grecia este, în mod regulat, afectată de cutremure, întrucât este situată pe mai multe linii de falii geologice. În octombrie 2020, un cutremur cu magnitudinea 7 produs în Marea Egee a provocat moartea a două persoane pe insulă grecească Samos şi s-a soldat cu peste 100 de victime în oraşul costier turcesc Izmir.

Așadar, astăzi, 25 noiembrie 2022, a avut loc un cutremur în județul Covasna.

Adauga un comentariu