Un cutremur cu magnitudinea 3,2 s-a prous, luni seară, în judeţul Arad.
„În ziua de 17 Februarie 2025, la ora 21:35:59 (ora locală a României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 2.0 km”, a transmis, luni seară, INFP.
Potrivit specialiştilor, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 48 km NE de Arad, 59 km SE de Bekescsaba, 66 km S de Oradea, 89 km NE de Timişoara.
Ce facem în caz de cutremur?
Cutremurele reprezintă un fenomen real și periculos care poate apărea oricând și oriunde. Având în vedere că acesta nu poate fi prevăzut, trebuie să luăm măsuri pentru orice posibilitate.
Există anumite zone care au risc seismic mai mare decât altele. Asta privește chiar și clădirile. Așa că, înainte de a vă muta undeva, este bine să verificați gradul de risc seismic al clădirii respective. Aceasta poate fi determinată prin consultarea autorităților locale și a datelor seismice disponibile. Dacă deja vă aflați într-un loc cu risc seismic, consultați un expert pentru a vă ghida să luați măsurile necesare pentru siguranța voastră.
O bună măsură de prevenție a pericolelor este să faceți, împreună cu familia, un plan de urgență. Acesta ar trebui să conțină un punct de întâlnire, modalități de comunicare, dar și un set de aprovizionare care să asigure apă, hrană și cele necesare, pentru cel puțin 72 de ore.
În cazul unui cutremur, orientați-vă spre locuri de adăpostire, cum ar fi sub o masă sau un birou. Evitați zonele apropiate de ferestre, uși sau obiecte care se pot prăbuși. Încercați să rămâneți calm și să vă protejați capul și gâtul.
După cutremur, verificați-vă de răni, ajutați persoanele care au nevoie, opriți sursele de foc sau gaze, folosiți telefonul cu moderație pentru a nu suprasolicita rețeaua și ascultați radio-ul sau televizor pentru mesajele transmise de autorități.
Undele seismice pot provoca cutremure, mai mici sau mai mari, însă riscul este neprevăzut și e bine să știi ce trebuie să faci în astfel de situații.