National

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde s-a resimțit

Publicat: 15 aug. 2020
Cutremur în România. Unde s-a produs şi ce magnitudine a înregistrat
Cutremur în România

În această dimineață, la ora 5.28, a avut loc un cutremur în România, în Buzău, zona seismică Vrancea. Acesta a avut magnitudinea de 3.9 grade pe scara Richter.

Seismul s-a produs la adâncimea de 128 kilometri. Seismus s-a produs în apropierea localităților:

  •  59km E de Braşov
  • 66km N de Ploieşti
  • 120km N de Bucureşti
  • 126km S de Bacău
  • 131km V de Brăila
  • 133km V de Galaţi
  • 136km NE de Piteşti
  • 173km E de Sibiu
  • 185km N de Ruse
  • 208km SV de Iaşi

Dezvăluiri alarmante din partea directorului Institutului Național pentru Fizică Pământului

Astfel, Constantin Ionescu spune că zona Vrancea va fi, cu siguranță, scena unui mare cutremur, în viitorul apropiat. Potrivit statisticilor din ultimii ani, în județul Vrancea au loc cutremure puternice o dată la doi ani. Acestea pot avea o magnitudine de 5 până la 6 grade pe scara Richter.

Totuși, toate acestea rămân doar cifre, pentru că singurul lucru care se știe cu certitudine că va avea loc un mare cutremur. Alte date despre acesta, cum ar fi data, ora, sau magnitudinea exactă, nu se cunosc.

Este posibil să se mai producă în viitor un cutremur de 5 în această zonă de magnitudine. Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei.

„Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei, dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor”, a spus Costantin Ionescu, director general INFP, în emisiunea „Punctul de Întâlnire”.

Va avea loc un cutremur devastator în România

Totuși, există și o parte de noroc în această ecuație. Este vorba despre faptul că știm deja localizarea acestui cutremur. El va avea loc, cel mai probabil, în zona seismică Vrancea, unde activitatea este extrem de ridicată. Un lucru important de știu este acela că este implementat un sistem de alertă, care anunță cu 25 de secunde înainte de producerea efectivă a cutremurului.

Dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor”, a spus directorul INFP, Costantin Ionescu.

În țara noastră au loc frecvent cutremure, ultimul fiind depistat duminică, în Buzău.

Adauga un comentariu