National

Cutremur în România! Iată ce magnitudine a avut

Publicat: 02 iul. 2020
ALT=«Cutremur în România»
Cutremur în România

Cutremur în România, în zona seismică Vrancea. În această dimineaţă, un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

Cutremur în România, în această dimineaţă

În această dimineaţă, joi 2 iulie 2020, în jurul orei 4.11 în zona seismică Vrancea din judeţul Buzău a avut loc un cutremur. Cu magnitudinea de 3.1 grade pe scara Richter s-a produs la o adâncime de 131 de kilometri informează Institutul Naţional pentru Fizică Pământului (INFP). Cutremurul s-a produs în aproprierea oraşelor Braşov, Ploieşti, Bacău şi Brailea.

Cu o zi în urmă s-au produs alte două seisme. În judeţul Prahova în noaptea de marţi spre miercuri a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3.2 grade Richter, la o adâncime de 196 kilometri. Tot în Vrancea, marţi 30 iunie 2020, s-a produs un cutremur la ora 22.48 cu o magnitudine de 2.5 grade Richter.

România va fi scena unui mare cutremur! Ce spune directorul Institutului Naţional pentru Fizică Pământului, Constantin Ionescu

Astfel, Constantin Ionescu spune că zona Vrancea va fi, cu siguranța, scena unui mare cutremur, în viitorul apropiat. Potrivit statisticilor din ultimii ani, în Vrancea au loc cutremure puternice o dată la doi ani. Acestea pot avea o magnitudine de 5 până la 6 pe scara Richter.

Totuși, toate acestea rămân doar cifre, pentru că singurul lucru care se știe cu certitudine că va avea loc un mare cutremur. Alte date despre acesta, cum ar fi dată, oră, sau magnitudinea exactă, nu se cunosc.

Este posibil să se mai producă în viitor un cutremur de 5 în această zonă de magnitudine. Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei.

„Statistica, uneori, nu dă date aşa, dar aceste cutremure de 5 au apărut cam la doi ani, doi ani şi ceva, trei, dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor”, a spus Costantin Ionescu, director general INFP, în emisiunea „Punctul de Întâlnire”, de la Antena 3.

Va avea loc un cutremur devastator în România

Totuși, există și o parte de noroc în această ecuație. Este vorba despre faptul că știm deja localizarea acestui cutremur. El va avea loc, cel mai probabil, în zona seismică Vrancea, unde activitatea este extrem de ridicată. Un lucru important de știu este acela că este implementat un sistem de alertă, care anunță cu 25 de secunde înainte de producerea efectivă a cutremurului.

Dar nu poţi să ştii ziua, ora şi mărimea cutremurului. Asta este o necunoscută. Ştii că se va produce în zona Vrancea, ceea ce este un noroc pentru noi că ştim unde va avea loc şi avem un sistem de alertare seismică cu 25 de secunde înainte, cu ajutorul căruia ne putem aduce contribuţia pentru reducerea efectelor cutremurelor”, a spus directorul INFP, Costantin Ionescu. În țara noastră au loc frecvent cutremure, ultimul fiind depistat duminică, în Buzău.

Adauga un comentariu