Local

Cutremur în România! Iată ce magnitudine a avut! S-a resimțit și la Iași

Publicat: 01 aug. 2021
Cutremure în România
Cutremure în România

În ziua de 01.08.2021, la ora 20:57:10 (ora României), s-a produs în Moldova, Vaslui un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 15km, anunță Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 42km S de Iasi, 48km NE de Bacau, 109km V de Chisinau, 157km N de Galati, 166km V de Tiraspol, 175km N de Braila, 191km NE de Brasov, 200km SE de Chernivtsi, 234km NE de Ploiesti, 254km V de Odessa.

Profesorul Silviu Gurlui a menţionat faptul că la Iași, seismul s-a simţit sub o formă de o undă de șoc

cutremur. s-a simţit puternic în Bucium (IAŞI). S-a auzit bine zgomotul undei de şoc în depărtare. 2 secunde. a declarat Silviu Gurlui, profesor în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași.

De altfel, pe pagina de socializare a BZI.RO s-au primit mai multe mesaje din partea unor ieșeni care au declarat faptul că seismul s-a simţit sub forma unei unde de şoc.

Comentarii
  • 01.08.2021, la ora 20:57:10 (ora României), s-a produs în MOLDOVA, VASLUI un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.1, la adâncimea de 8km
    Asta au zis expertii, cauta pe infp.ro

  • În ziua de 01.08.2021, la ora 21:09:24 (ora României), s-a produs în MOLDOVA, VASLUI un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.7, la adâncimea de 6km.

    În ziua de 01.08.2021, la ora 21:23:54 (ora României), s-a produs în MOLDOVA, VASLUI un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.1, la adâncimea de 5km.

  • Pe site-ul institutului de fizică a pământului, este trecut foarte clar, cutremur de 4,1 gr. Richter, la adâncimea de 2 km. Modificați va rog. Si lasati-l pe dl. Fizician ieșean care este un pic tulburat de propria-i megalomanie.

  • Mă, de când a ajuns Gurlui ăsta o somitate în materie de fizica Pamantului? Tot vad ca apare și își da el cu părerea peste tot? Are seismograf băgat în c#r și a măsurat cutremurul?

  • A rabufnit putin presiunea subterana din zona Panciu Vrancea in seara aceasta impingand spre NE podisul Moldovei. Formatiunile deluroase au propagat undele seismice spre Vaslui si Iasi aleatoriu in functie de geometria reliefului deluros din Vaslui si Iasi si compozitiei solurilor din acest motiv se resimte diferit pe diverse locatii din Moldova. Epicentrul declansator factorial a fost in nordul jud Vrancea nicidecum la Negresti VS, dar acolo a cedat o falie de suprafata. Daca te uiti pe inregistrarile INFP pe helitools atasate mai jos vei vedea ca intensitatea este mare pe statia VRI din nordul Vrancei si mai mica pe Vaslui. Se formeaza astfel un balans intre placile tectonice din Nord Est si din Sud datorita variatiei factoriale vrancene si presiunii ducand la aparitia de seisme ce se resimt ori in Muntenia ori in Moldova cum a fost cel din 2018 care nu s-a resimtit tare in Moldova pe urma decembrie 2020 s-a resimtit in Moldova dar nu si in Muntenia si lista continua. Presiunea din Vrancea determina astfel de miscari spre NE si SW indicand o transformare rapida a blocului litosferic ce este supus unor forte ridicate in acest moment. Este o chestiune de timp pana cand tectonica de suprafata adiacenta se va aranja iar presiunea va fi degajata major prin Vrancea.

Adauga un comentariu