National

Cutremur în România! Iată ce magnitudine a avut și la ce adâncime s-a produs

Publicat: 03 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremur în România Iată ce magnitudine a avut și la ce adâncime s-a produs
Cutremur extrem de puternic în Alaska

Un cutremur cu magnitudinea de 3,3 a avut loc sâmbătă dimineața în județul Vrancea.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 06.42 în zona seismică Vrancea, în județul Vrancea.

Acesta a avut magnitudinea de 3,3 pe scara Richter și s-a produs la adâncimea de 120 de kilometri.

Cutremurul a avut loc în apropierea oraşelor Brașov (73 km), Ploiești (94 km), Bacău (98 km), Brăila (122 km), Galați (120 km), București (146 km), Pitești (163 km), Iași (180 km), Sibiu (186 km), Ruse (211 km).

Reguli de respectat în timpul unui cutremur puternic

În cazul unui cutremur puternic este necesar să urmați o serie de reguli. Printre acestea se numără următoarele:

– Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile.

– Dacă sunteți afară rămâneți departe de clădiri, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, care de obicei se pot prăbuși în stradă.

– Dacă vă aflați înăuntru, nu vă apropiați de ferestre, ci stați înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent.

– Protejați-vă sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese.

– Sprijiniți-vă cu mâinile de podea sau țineți-vă cu mâinile de piciorul unei mese sau de tocul ușii pentru a vă asigura stabilitatea. Vă mai puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos: cu palmele împreunate vă veți proteja capul (ceafa), iar cu antebrațele pe lateral, fața.

– Închideți sursele de foc cât puteți de repede, dacă a luat foc ceva, interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

– Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, dar – dacă puteți – deschideți ușa spre exterior, spre a preveni blocarea ei, în vederea eventualei evacuări după terminarea seismului. Evitați aglomerația.

– Nu alergați în stradă sau pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur, feriți-vă de versanții de unde pot cădea roci sau de unde pot avea loc alunecări de teren.

– Dacă sunteți în mașină, opriți-vă cât mai repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene și stați înăuntru.

– Într-un mijloc de transport în comun, stați pe locul dvs. până se termină mișcarea seismică. Apoi nu va îmbulziți la coborâre.

Adauga un comentariu