Actualitate

Cutremur în România. În ce zonă s-a resimțit și ce magnitudine a avut

Publicat: 24 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremur în România. În ce zonă s-a resimțit și ce magnitudine a avut
Cutremur cu magnitudinea de 3 grade pe scara Richter produs în zona Vrancea

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Pentru Fizică Pământului a transmis faptul că, în noaptea de duminică spre luni, 24 mai 2021, a avut loc, în zona Vrancea, un cutremur cu magnitudinea de 3.0 grade pe scara Richter. Seismul s-a produs la adâncimea de 70 km.

„În ziua de 24 Mai 2021, la ora 01:33:21 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.0, la adâncimea de 70km”, potrivit INCDFP.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe:
84km E de Braşov,
89km S de Bacău,
105km NE de Ploieşti,
113km V de Galaţi,
117km NV de Brăila,
156km N de Bucureşti,
170km SV de Iaşi,
175km NE de Piteşti,
196km E de Sibiu,
216km SV de Chişinău.

Regulile care trebuie respectate în timpul unui seism

În cazul unui cutremur puternic este necesar să urmați o serie de reguli. Printre acestea se numără următoarele:

– Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică, liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile.

– Dacă sunteți afară rămâneți departe de clădiri, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, care de obicei se pot prăbuși în stradă.

– Dacă vă aflați înăuntru, nu vă apropiați de ferestre, ci stați înspre centrul clădirii, lângă un perete structural rezistent.

– Protejați-vă sub o grindă solidă, birou, masă, iar copiii sub băncile din clasă sau mese.

– Sprijiniți-vă cu mâinile de podea sau țineți-vă cu mâinile de piciorul unei mese sau de tocul ușii pentru a vă asigura stabilitatea. Vă mai puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, ghemuit pe genunchi și coate, cu fața în jos: cu palmele împreunate vă veți proteja capul (ceafa), iar cu antebrațele pe lateral, fața.

– Închideți sursele de foc cât puteți de repede, dacă a luat foc ceva, interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.

– Nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, dar – dacă puteți – deschideți ușa spre exterior, spre a preveni blocarea ei, în vederea eventualei evacuări după terminarea seismului. Evitați aglomerația.

– Nu alergați în stradă sau pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur, feriți-vă de versanții de unde pot cădea roci sau de unde pot avea loc alunecări de teren.

– Dacă sunteți în mașină, opriți-vă cât mai repede într-un loc deschis, evitând clădirile prea apropiate de stradă, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene și stați înăuntru.

– Într-un mijloc de transport în comun, stați pe locul dvs. până se termină mișcarea seismică. Apoi nu va îmbulziți la coborâre.

Alte două cutremure s-au produs în Buzău și Arad

În urmă cu doar trei zile, în data de 21 mai 2021, au avut loc alte două cutremure. Seimele s-au produs în județele Buzău și Arad, având magnitudini de 2,8 grade, respectiv 2,4 grade pe scara Richter.

„Primul cutremur s-a produs la ora 13.32, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2,8 pe scara Richter şi a avut loc la adâncimea de 128 kilometri. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: 76 km E de Brașov, 78 km NE de Ploiești, 114 km V de Brăila, 115 km V de Galați, 117 km S de Bacău, 128 km N de București, 154 km NE de Pitești, 191 km E de Sibiu, 193 km N de Ruse și 197 km SV de Iași”, potrivit INCDFP.

„Un alt seism a fost la ora 13.58 în Crișana, Arad. Cutremurul a avut magnitudinea 2,4 și s-a produs la adâncimea de 5 km. Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor: 29 km NE de Arad, 68 km NE de Timișoara, 86 km S de Oradea, 117 km E de Szeged, 138 km S de Debrecen, 157 km V de Cluj-Napoca, 183 km NE de Novi Sad, 188 km NE de Zemun, 189 km NE de Belgrad și 199 km V de Sibiu”, conform sursei citate.

Adauga un comentariu