National

Cutremur în România. Seismul de 4,5 grade a fost urmat de trei replici

Publicat: 06 feb. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremur în România. Seismul de 45 grade a fost urmat de trei replici
Cutremur în România

Un cutremur de suprafaţă cu magnitudinea 4,5 pe Richter s-a produs, luni dimineaţa, la ora locală 3:26, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, acesta fiind urmat de alte trei seisme cu magnitudini mai mici, respectiv de 2,6, 2,9 şi 2,7 pe Richter, potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul de 4,5 s-a înregistrat la o adâncime de 20 km, în apropierea următoarelor oraşe: 74 km nord-est de Ploieşti, 94 km vest de Brăila, 98 km est de Braşov, 99 km vest de Galaţi şi 114 km nord-est de Bucureşti.

Cele trei replici au avut loc în aceeaşi zonă, dar la adâncimea de 17 kilometri, la orele 4:09, 4:13 şi 5:01.

De la începutul lunii ianuarie, în România au avut loc cinci cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,5 pe Richter.

Cel mai mare seism din 2022 s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat

În trecut, specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) au subliniat faptul că România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, iar zona zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină.

„România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100-1/2013 și practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

În zona Vrancea este punctul de întâlnire dintre Placa Est‑Europeană și Subplăcile Moesică și Intra‑Alpină. Coliziunea dintre cele trei plăci tectonice a provocat desprinderea unui bloc litosferic care în prezent este scufundat în manta.

Cutremurele crustale asociate cu zona Vrancea, cu magnitudini mai mici decât cele intermediare, sunt legate de o serie de sisteme de falii activate de tensiunile rezultate din mişcarea subplăcilor ce converg în Vrancea”, spun au explicat specialiștii de la INCDFP.

Adauga un comentariu