National

Cutremur în România. Unde s-a resimțit și ce magnitudine a avut

Publicat: 12 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremur în România. Unde s-a resimțit și ce magnitudine a avut
Magnitudinea unui cutremur ilustrată pe scara Richter

Un cutremur a avut loc luni la ora 16.13 în România. Seismul s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Buzău, și a avut magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter.
Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, seismul s-a produs în județul Buzău, la adâncimea de 131 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 74 km E de Brașov, 85 km NE de Ploiești, 109 km S de Bacău, 118 km V de Galați și 118 km V de Brăila. Cel mai puternic cutremur din acest an s-a produs în 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri. Seismul a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter.

Cel mai puternic seism din 2020

Cel mai puternic seism din acest an s-a produs în 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri. Seismul a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter și a fost resimţit şi la Bucureşti.Două cutremure s-au produs în județul Vrancea, la interval de doar câteva minute

27 de cutremure în august 2020

De la începutul lunii august, în România au avut loc 27 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,9 pe Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Despre cutremurele din România

România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Ce este un cutremur

Cutremur sau seism sunt termenii folosiți pentru mișcările pământului, ce constau în vibrații generate în zonele interne ale Terrei, propagate în formă de unde prin roci. Aceste vibrații rezultă din mișcările plăcilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanică.

Cuvântul cutremur este folosit doar pentru acele mișcări ale plăcilor tectonice care provoacă daune majore, seism sau mișcări seismice pentru cele care trec neobservate și mișcări non-seismice pentru cele provocate de om.

Cutremurele puternice pot distruge construcții, clădiri, chiar localități întregi, provoacă alunecări de teren, chiar catastrofe naturale. Cutremurele submarine pot declanșa formarea de valuri uriașe (de până la 30 de metri înălțime și atingând viteze neașteptate (800 km/h). Astfel, în Oceanul Pacific fenomenele tsunami (provocate de cutremurele submarine) au produs pagube materiale foarte mari, cu pierderi de vieți omenești.

Știința care se ocupă cu studiul cutremurelor (mișcărilor seismice) se numește seismologie.

 

Adauga un comentariu