Un cutremur de mică adâncime cu magnitudinea 6,5 a fost raportat dimineața devreme în apropiere de Xining, Qinghai, China.
Potrivit Centrului German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ), cutremurul a avut loc sâmbătă, 8 ianuarie 2022, la ora locală 1:45 am, la o adâncime mică de 10 km.
Cutremurele de mică adâncime sunt resimțite mai puternic decât cele mai profunde, deoarece sunt mai aproape de suprafață. Mărimea exactă, epicentrul și adâncimea cutremurului ar putea fi revizuite în următoarele ore sau minute, pe măsură ce seismologii revizuiesc datele și își perfecționează calculele sau pe măsură ce alte agenții își emit raportul.
Un al doilea raport de la Réseau National de Surveillance Sismique (RéNaSS) din Franța, care a enumerat cutremurul cu magnitudinea 6,4. O a treia agenție, Centrul Seismologic European-Mediteranean (EMSC), a raportat același cutremur cu magnitudinea 6,2.
Pe baza datelor seismice preliminare, seismul a fost probabil resimțit de multe persoane în zona epicentrului. Nu ar fi trebuit să provoace daune semnificative, în afară de obiectele căzute de pe rafturi, geamuri sparte etc.
Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a simțit
Un cutremur cu magnitudinea 3,5 a avut loc marți în județul Vrancea.
Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 15.40 în județul Vrancea.
Acesta a avut magnitudinea 3,5 și s-a produs la adâncimea de 110 kilometri.
Cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Bacău (84 km), Brașov (94 km), Galați (105 km), Brăila (110 km), Ploieși (113 km), Iași (162 km, Bucueștti (162 km).
Trebuie să fim pregătiți de cutremur oricând
Cutremurul cel mare de care se tem românii de ani de zile nu este o chestiune de „dacă”, ci e o chestiune de „când”, spune cercetătorul Mircea Radulian, de la Institutul Național pentru Fizica Pământului. „Eu sper să fie nu prea devreme, întrucât activitatea (seismică – n.r.) deocamdată nu dă semne că ar fi aproape producerea unui cutremur mare , însă trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un astfel de eveniment”, a declarat Mircea Radulian.
„Anul acesta a fost un an destul de moderat, putem spune chiar slab ca activitate seismică în România. Nu a fost o activitate deosebită. A fost un cutremur de magnitudine peste 5 în ianuarie, dar în rest a fost o activitate destul de scăzută pentru zona Vrancea, ceea ce a fost foarte bine, în sensul că nu am avut probleme”, spune seismologul.
„Însă, pe de altă parte, se știe că zona Vrancea este o zonă activă și, la un anumit interval de timp, e foarte posibil să vină și la noi cutremure mari, din păcate. Putem să ne așteptăm, dar e foarte greu de spus exact când se va produce acest cutremur și sperăm să nu fie prea devreme. Însă nu putem neglija acest lucru și cel mai bun lucru ar fi să fim pregătiți ca și cum s-ar putea produce oricând. Asta ar fi ideal, din punct de vedere al măsurilor pe care putem să le luăm, pentru a evita dezastre de genul cutremurelor”, a subliniat Mircea Radulian.