International

Cutremur puternic în Grecia. A înregistrat o magnitudine de 6,7 grade Richter. Peste 120 au fost rănite – VIDEO/ FOTO

Publicat: 30 oct. 2020

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,7, s-a produs vineri în Grecia şi a fost resimţit în capitala acestei ţări, Atena, informează Reuters, care citează Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC).

În urma cutremurului nu au fost consemnate victime şi pagube imediate.

Seismul s-a produs la o adâncime de cinci kilometri în Arhipelagul Dodecanez, în jurul orei 11.50 GMT.

Seismul a fost revizuit

Cutremurul puternic produs, vineri, la prânz, în Marea Egee, a avut o magnitudine de 7 grade pe scara Richter, potrivit USGS, scrie BBC.

Seismul s-a simțit puternic până la Atena (Grecia) și Istanbul (Turcia), iar în orașul turcesc Izmic s-au prăbușit clădiri.

Oficialii orașului Izmir au transmis că 20 de clădiri s-au prăbușit în timpul principalului cutremur, transmite BBC. Metropola se află în Sud-Vestul Turciei și este căminul a 4,3 milioane locuitori.

Informațiile transmise prin interviul rețelelor sociale din Turcia că vorbim deja de aproximativ 200 de morți în Izmir. Informația nu este confirmată oficial! Este cea care circulă pe Twitter.

Türk Kızılay a mobilizat echope din Izmir, Denizli, Düzce, Ankara, İstanbul și Adana cu capacitatea de a asigura hrană pentru 25.500 de oameni aflați în centrul dezastrului, se anunță pe Twitter.

Cel puţin patru persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite în oraşul turc Izmir, în urma cutremurului produs în Marea Egee, conform bilanţului preliminar anunţat de autorităţi.

„Potrivit datelor preliminare, patru persoane au murit, iar alte 120 au fost rănite”, a transmis Departamentul turc pentru Situaţii de Urgenţă, conform cotidianului Hurriyet.

„Suntem alături cu toate mijloacele de cetăţenii afectaţi de acest cutremur. Am luat imediat măsuri de asistenţă”, a declarat preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Mai multe clădiri s-au prăbuşit în oraşul turc Izmir în urma cutremurului puternic produs vineri în Marea Egee, resimţit în Turcia şi Grecia.

Un cutremur de suprafaţă 7,0 grade a avut loc vineri în Marea Egee, în apropierea Insulei Samos (Grecia), conform Institutului american de Geofizică (USGS). Potrivit autorităţilor din Grecia şi Turcia, cutremurul a avut magnitudinea de 6,7 grade.

Franța a reacționat după cutremurul din Turcia

Seismul de 7 pe Richter care a lovit Grecia și Turcia a afectat în special Izmir, unde zeci de clădiri sunt prăbușite și sute de oameni sunt prinși sub dărâmături. Franța, care se află într-un conflict sensibil cu Turcia, a reacționat.

”Franța este alături de oamenii din Turcia și Grecia pentru a face față acestei teribile încercări. Dacă guvernele acestor state doresc, Franța poate trimite ajutor imediat la fața locului” este reacția Franței.

Tsunami în insula Samos, după cutremurul de 7 grade din Turcia și Grecia

Un tsunami de mici proporții a lovit insula Samos, imediat după cutremurul dezastruos care a avut loc astăzi în Turcia și Grecia. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini din care se poate observa cum se revarsă apa de străzi și în casele oamenilor. Cutremurul de 7 grade pe scara Richter a distrus mai multe clădiri din Izmir, Turcia.

Situația este critică pe coasta Mării Egee. Cea mai afectată localitate este Izmirul, în Turcia. Acolo peste 20 de clădiri s-au rpăbușit, potrivit declarațiilor ministrului de interne turc. Toate rețelele de socializare sunt invadate cu filmulețe în care se poate vedea dezastrul. Imediat după cutremur a avut loc un tsunami.

Cutremurul cu magnitudinea 7 a avut loc la aproximativ 17 km în largul coastei Izmirului. Seismul puternic a fost resimțit până la Atena și Istanbul, conform informațiilor USGS. 

Deși în acest moment nu se cunosc informații despre victime, imaginile postate pe rețelele de socializare indică un dezastru în Izmir, unde mai multe clădiri s-au prăbușit.

Apele au invadat orașul rapid. În acest moment oamenii caută disperați sub dărâmături, însă momentan nu sunt date despre victime.

Totodată, în imagini pot fi observate și mai multe ambarcațiuni care sunt purtate de tsunamiul format în urma cutremurului care s-a resimțit până la Atena și Istanbul.

Momentul crunt în care un bloc din Izmir se prăbușește a fost surpins de o persoană și postat pe rețelele de socializare. In imaginile surprise se pot vedea oamenii care fug îngroziți din calea dezastrului.

Comentarii
Adauga un comentariu