International

Cutremur puternic în Turcia. Seismul a avut o magnitudine de 5,9 grade pe scara Richter – VIDEO

Publicat: 23 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cutremur puternic în Turcia. Seismul a avut o magnitudine de 59 grade pe scara Richter - VIDEO
Cutremur în Turcia

Un cutremur cu magnitudinea de 5.9 grade a zguduit vestul Turciei miercuri dimineaţa, potrivit agenţiei turce pentru protecţie civilă Afad, informează dpa.

Epicentrul seismului produs în jurul orei 4:00 a fost localizat în provincia Düzce de la Marea Neagră, dar el s-a resimţit până la Istanbul, aflat la aproximativ 200 de kilometri de Düzce, şi la Ankara.

Cutremur puternic în Turcia. Seismul, urmat de mai multe replici

Cutremurul a fost urmat de mai multe replici, potrivit Afad.

US Geological Survey (USGS) a înregistrat o magnitudine de 6,1 grade, iar Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC) a menţionat o magnitudine de 6 grade.

Primarul oraşului Düzce, Faruk Özlü, a declarat pentru postul CNN Türk că în rândul cetăţenilor a izbucnit panica, dar că, deocamdată, nu s-a raportat existenţa unor victime sau a unor persoane grav rănite. De asemenea, până acum nu au existat daune semnificative la clădiri, a spus Özlü.

Turcia este situată pe mai multe plăci tectonice, ceea ce determină o activitate seismică intensă. Unul dintre cele mai grave cutremure din ultimii ani a avut loc în octombrie 2020 în oraşul Izmir de la Marea Egee, în care şi-au pierdut viaţa peste 100 de persoane

Experţii se aşteaptă ca în viitorul apropiat un cutremur puternic să zguduie Istanbulul, cel mai mare oraş din Turcia.

Prima reacție a ministrului turc de Interne

Au fost înregistrate cel puţin 35 de replici.

Cutremurul a trezit oamenii din somn şi mulţi s-au grăbit să iasă panicaţi din clădiri în această provincie care s-a mai confruntat cu cutremure în trecut. Energia electrică în regiune a fost întreruptă.

Ministrul de interne Suleyman Soylu a declarat că 22 de persoane sunt tratate în spitale pentru rănile suferite în timpul panicii, inclusiv pentru că au sărit de la balcoane sau ferestre. Una dintre ele era în stare gravă, a declarat el pentru televiziunea privată NTV.

Guvernatorul din Duzce, Cevdet Atay, a declarat că şcolile din regiune au fost închise ca măsură de precauţie.

Vă aducem aminte că aproximativ 800 de persoane au fost ucise în urma unui cutremur puternic care a lovit Duzce la data de 12 noiembrie 1999. În luna august a aceluiaşi an, 17.000 de persoane au fost ucise de un alt cutremur puternic care a devastat provincia Kocaeli din apropiere şi alte părţi din nord-vestul Turciei.

Turcia este aşezată deasupra unor falii majore şi este zguduită frecvent de cutremure.

Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Cutremur cu magnitudinea de 5,9 grade pe scara Richter. Seismul, produs la 170 de kilometri de Istanbul

Adauga un comentariu