Două cutremure cu magnitudinea de 3,1 s-au produs miercuri dimineaţa, la un interval de şapte minute, în judeţele Buzău şi Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizică Pământului (INCDFP), informează Agerpres.
Primul seism de 3,1 a avut loc la ora 5:37 (ora locală a României) în judeţul Buzău, la adâncimea de 100,6 kilometri şi s-a înregistrat în apropierea următoarelor oraşe: 53 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 63 km est de Braşov, 63 km vest de Focşani, 70 km nord-est de Ploieşti şi 99 nord-est de Târgovişte.
Două cutremure cu magnitudinea de 3,1 s-au produs miercuri dimineaţa în judeţele Buzău şi Vrancea
Cel de-al doilea cutremur, tot cu magnitudinea de 3,1, s-a produs la ora locală 5:44, în judeţul Vrancea, la adâncimea de 15,9 kilometri.
Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 45 km vest de Focşani, 57 km nord de Buzău, 69 km est de Sfântu-Gheorghe, 78 km est de Braşov, 90 km nord-est de Ploieşti.
De la începutul lunii septembrie, în România, au avut loc 19 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2 pe Richter, din care 15 în judeţele Vrancea şi Buzău, zona seismică Vrancea, două în judeţul Buzău, zona Munteniei, şi câte unul în judeţele Gorj şi Braşov, respectiv zonele Oltenia şi Transilvania.
În România, cea mai puternică mişcare tectonică din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.
A apărut un nou tip de cutremur în România. Ce decizii a luat Institutul Național de Fizică a Pământului
Cutremurele sunt catalogate ca fiind noi de către seismologi, ele neputând fi explicate cu datele pe care institutul le are în prezent.
„Pe modelul actual de falii care le avem în zonă aceste cutremure nu există, dar ele existând înseamnă că modelul de falii trebuie updatat. În momentul în care se va încheia secvența vom putea să trasăm și falia pe baza replicilor.
Cauza este comună. Modul de producere al cutremurelor este cam același. Urmează să vedem şi procesul e în desfășurare pe măsură ce apar noi replici.
Care este falia care vrea să guverneze. Deci trebuie să fie o falie orientată cam așa în nord, de sud-vest. Când am spus că, cutremurele sunt rude apropiate, frați aproape siamezi.
Uitați cum arată soluțiile de plan de falie la cutremurul recent”, a spus Mihai Diaconescu, INFP.
Cele 160 de replici au avut magnitudini cuprinse între 1 și 3.5 grade pe scara Richter.