Local

Cuvântul Părintelui Mitropolit Teofan, după restricțiile impuse la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva: „Durere adăugată la durere”

Publicat: 08 oct. 2020

Cuvântul Părintelui Mitropolit Teofan, după restricțiile impuse la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a fost transmis joi, 8 octombrie 2020.

„Moldova trăiește în aceste zile una dintre cele mai triste perioade din istoria sa. La durerea provocată de faptul că mulți semeni de-ai noștri sunt atinși de noua epidemie se mai adaugă și decizia autorităților de a interzice celor care nu au domiciliul în Iași să pătrundă în spațiul Mitropoliei, unde se află racla cu sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva. Interdicția este respectată până-ntr-atât încât s-a ajuns ca în jurul Mitropoliei să fie mai mulți reprezentanți ai forțelor de ordine decât închinători. Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă.

Este o situație foarte greu de înțeles și de acceptat. Credincioșii care vin în Iași cu diferite motive – la spital, la cumpărături, la instanțele judecătorești sau la locul de muncă – dacă nu au domiciliul în Iași, nu se pot închina la Sfânta Parascheva. Părinții care sunt pentru câteva zile în vizită la copiii lor nu pot să-și împlinească dorința închinării la sfintele moaște, deși au venit la Iași și pentru aceasta. Nici studenții și elevii aflați în Iași care nu au încă viză de flotant, nu se pot apropia de Catedrală Mitropolitană.

Este pentru prima dată, cred, în istoria Moldovei, când se întâmplă așa ceva

Au fost invazii, războaie, molime de tot felul, regimuri totalitare. Sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost dintotdeauna izvor de alinare, de vindecare și de întărire, iar oamenilor li s-a permis să se apropie de ele. Astăzi, au ajuns să fie considerate sursă de contaminare.
De șapte luni, Biserica s-a implicat cu toate forțele sale pentru ocrotirea sănătății oamenilor. Și o va face în continuare. Credincioșii au suportat restricții severe privind libertatea de manifestare a convingerilor religioase în numele luptei împotriva molimei. Totul are, însă, o limită peste care, dacă se trece, nu este bine pentru nimeni.

Îi rog pe preoții și credincioșii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, precum și pe toți închinătorii care obișnuiau să vină în această perioadă la sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva să mă ierte pentru neputința de a le facilita accesul la închinare, după rânduiala Bisericii. Îi rog pe toți să transforme această durere în vreme de pocăință, de rugăciune și de fapte bune.

Pe preoți îi îndemn să slujească zilnic Sfânta Liturghie în această perioadă. În bisericile de parohie și mănăstiri să se săvârșească slujba Paraclisului și Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. Psaltirea, mare izvor de mângâiere în vreme de încercare, să fie hrană sufletească pentru tot creștinul, mai ales în miez de noapte. Sărbătoarea Sfintei Parascheva să fie precedată și urmată de câteva zile de post, dacă se poate, ajunare până la apusul soarelui din partea celor sănătoși, precum și de multe fapte de milostenie.

Totul pentru ca Dumnezeu să-și întoarcă privirea spre noi, Sfânta Parascheva să ne ierte, personalul medical să fie încurajat și apreciat cum se cuvine, oamenii să împlinească ceea ce trebuie pentru ocrotirea sănătății lor și a semenilor, iar autoritățile să aibă înțelepciunea unor decizii care să țină cont și de amploarea epidemiei, dar și de faptul că există și numeroase persoane în această țară care au credință în Dumnezeu și în puterea tămăduitoare a rugăciunii sfinților.”, a transmis ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Comentarii
 • „Este efectul unei măsuri discriminatorii, care încalcă numeroase prevederi legale și principii internaționale ce protejează libertatea de manifestare religioasă.”? pai cum poate sa spuna asa ceva pe cand si ei au avut clerici inclusiv raposatul IPS Pimen care au fost infectati cu noul coronavirus. MMB cam se zgaraie pe gat ca numai are anul asta incasarile din anii trecuti. conform stirileprotv numai anul trecut MMB a castigat 1,5 milioane de € de la cei 200.000 de pelerini

 • Cea mai buna măsură luată pentru Iași. Sa vedem daca și la București vor lua aceeași măsură, că vine și acolo o sărbătoare!
  Dacă era la Iași pelerinaj era dezastru. Și așa săptămâna viitoarea doar o uriașă minune va face sa nu trecem de cinci mii de infectați in fiecare zi, iar o mare minune, să nu depășim patru mii de infectați pe zi.
  Alegerile lui Iohannis și gașca lui de acoliți ne-au adus aici!
  Și nesimțirea celor care nu poartă masca, scuipa pe jos, nu se spala pe mani, umblă ca jegoșii prin mulțime!
  Dar vina principala o au autoritățile! În primul rând autoritățile statului! Care freacă menta și falsifica alegerile! Se va dovedi, după ceva timp, că aceste alegeri au fost falsificate masiv, nu ca cele precedente! De aceea se dorește cat mai rapid încă un rand de alegeri. Sa se poată fura in voie!

 • Popimea sunt niste antisociali care nu contribuie cu absolut nimic la dezvoltarea economica si sociala multiculturala a vreunei tari , sunt de cateva ori mai numerosi decat medicii si nu sunt niciodata multumiti !, toata ziua zbiara dupa bani, aur , masini scumpe, palate si clienti saraci cu duhul, in fiecare zi sa fie ”sarbatoare” si daca se poate in fiecare oras

 • Anul asta nu mai configureaza nea Popica ultimul model de mertz…Si asta doar de la un virus microscopic….Las’ merge si ala de anul trecut, sigla domle, hai cu sigla odata.

Adauga un comentariu