Cancan ultimă oră

„Dacă toată lumea ar fi hrănită cu zer, doctorii ar da faliment”. Zerul din lapte, cunoscut încă din vremurile Greciei Antice

Publicat: 07 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dacă toată lumea ar fi hrănită cu zer doctorii ar da faliment. Zerul din lapte cunoscut încă din vremurile Greciei Antice

Zerul este o zeama acra, gălbuie si usor tulbure, care ramane din prepararea diferitelor tipuri de brânzeturi. In aceasta stare, nefiert, zerul este un leac din bătrâni extrem de valoros. E folosit la hainirea animalelor, dar la oameni are efecte tămăduitoare deosebite.

Italienii au un proverb care s-a păstrat inca din secolul XVI: „Daca toata lumea ar fi hranita cu zer, doctorii ar da faliment„. Dar cine mai bea astăzi zer? Acest preparat de stana si-a pierdut întrebuințarea, dar nu si valoarea curativa. Zerul conține substanțe hrănitoare,aceleași pe care le are si laptele, însă mai puține grăsimi. Este bogat în vitaminele din complexul B, calciu, potasiu si iod. Proteinele din zer conțin cea mai mare concentratie de lanturi de aminoacizi. Productia de anticorpi se realizează numai sub acțiunea aminoacizilor, unul dintre cei mai importanți fiind cisteina.

Medicament tradițional

Zerul e cunoscut inca din vremurile Greciei Antice. Se spune ca Afrodita obișnuia sa se scalde in bai cu zer. Hipocrate il recomanda ca pe un mijloc eficient in lupta cu tuberculoza, hepatita si afectiuni ale pielii. in secolul XVIII, in Europa au fost infiintate institutii speciale de invatamint, unde se studiau capacitatile terapeutice ale acestui produs. Insa zerul a fost dat uitarii pentru multa vreme, ramanand doar in retetele populare. Tarancile utilizau lichidul ramas dupa obtinerea branzei de vaci pentru curatarea tenului, ca lichid de dilutie pentru clatite, la acrirea ciorbelor sau il foloseau pentru prepararea diverselor bauturi racoritoare ori a deserturilor.

Proteinele din zer precum beta-lactoglobulina, albumina, lactoferina sunt foarte bogate in glutamil-cisteina, unul dintre cei mai puternici antioxidanti celulari, un mecanism defensiv important impotriva radicalilor liberi. Aminoacizii din zer constituie o adevarata sursa de energie pentru cei implicati in exercitii fizice prelungite, solicitante si permit atletilor un antrenament mai intens pe o perioada mai indelungata de timp. Proteina din zer obliga ficatul sa sintetizeze alti acizi biliari, consumand astfel rezervelor de colesterol hepatic. Zerul stimuleaza imunitatea prin continutul de lactoferina. Protejeaza impotriva demineralizarii tesuturilor dentare.

O terapie pentru toți

Toate substanțele din zer sunt foarte repede asimilate si acționează rapid. Zerul terapeutic trebuie sa fie proaspăt. Se obtine prin strecuratul laptelui după ce s-a prins, alegându-se de coagulul care servește la fabricatul brânzei. Se poate gasi si sub forma de praf in majoritatea magazinelor naturiste. Cura de zer are o vechime de milenii si e folosita mai ales in scop diuretic. in realitate, insa, beneficiile zerului sunt infinite. Este un bun adjuvant in tratamentul cancerului, virusului HIV, hepatiei B, bolilor cardiovasculare si osteoporozei. Zerul de lapte este eficace in tuberculoza pulmonara, in bolile de stomac si intestine, in cazuri de obezitate, constipatie, chiar si pentru sugari. intareste unghiile si parul, netezeste pielea si o catifeleaza. Elimina problemele de tranzit interstinal. in plus, zerul este tolerat de majoritatea persoanelor care au alergie la lactate. Concentratul de proteine din zer contine 90% sau chiar mai multe proteine, putine grasimi sau chiar de deloc lactoza. intr-un cuvant, cura cu zer este buna pentru oricine, inclusiv pentru oamenii sanatosi.

Controlează greutatea

Una dintre calitățile de baza ale zerului este faptul ca este sarac in calorii. El ajuta la eliminarea reziduurilor din organism, potoleste foamea si, de aceea, este un component din ce in ce mai des intilnit in tot felul de diete si cure de slabire. Zerul topeste grasimile. Un pahar de zer contine doar 48 kilocalorii si il puteti bea in locul unui pahar cu apa, deoarece îndepărtează si setea. Proteinele din zer stimuleaza corpul in producerea colecistokininei, un hormon care apare dupa masa si care da senzatia de satietate si poate ajuta la pierderea in greutate. Studii recente au facut legatura intre consumul de produse lactate si controlul greutatii, iar, dintre toate celelalte proteine, proteinele din zer ajuta cel mai mult la cresterea muschilor scheletici. Ajuta la recapatarea fortei in cazul femeilor diagnosticate cu HIV. Cura cu zer are efect depurativ, ajutand astfel in unele afectiuni precum guta. Se fac cure de 2-3 luni, in care se beau 3 cani de zer pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

Adauga un comentariu