Dan Vîlceanu, ministrul Fondurilor Europene, a explicat cum stă România cu atingerea obiectivelor cerute de Comisia Europeană pentru acordarea banilor prin PNRR. Acesta a explicat şi cum s-a ajuns la demersul de a solicita consultanța la Banca Mondială pentru legea pensiilor.
Întrebat dacă prin reforma pensiilor există vreun risc pentru vreo categorie de pensionari, Dan Vîlceanu, ministrul Fondurilor Europene a spus că nu există niciun risc atât timp cât se vor lua măsuri altfel încât sistemul de pensii să fie sustenabil. În caz contrar cei care vor avea de suferit sunt cei care vor primi pensii în viitor.
„Nu va pierde nimeni la pensie. Dar, pe de altă parte, haideți să ne gândim şi la cei care vor ieşi la pensie în viitor. Ce pensie vor primi? Dacă nu facem ceva s-ar putea să nu mai primească pensie deloc pentru că ştim că nu este un sistem de pensii sustenabil şi există transferuri de la bugetul de stat către bugetul de pensii, astfel încât să putem plăti pensiile.
Nu vreau să fie nimeni speriat! Sunt lucruri care se întâmplă de ani de zile, dar trebuie sa luăm măsuri ca să avem un sistem de pensii puternic care să-şi permită să plătească pensiile decente dacă nu bune pensionarilor şi să ştie şi cei care lucrează acum că vor beneficia pe viitor de o pensie corectă.
Ce trebuie să ştie toată lumea. Inițial a fost aleasă această variantă cu licitație publică pentru consultanță şi la legea pensiilor şi la legea salarizării.
La legea salarizării nu s-a prezentat nimeni. Companiile care erau interesate au făcut de mai multe ori solicitări ca termenul să fie prelungit pentru că nu aveau timp să-şi facă toată documentația.
La legea pensiilor s-a prezentat un singur ofertant. Domnul Budăi a ales, până la urmă, să anuleze licitația şi să înceapă discuții cu Banca Mondială pentru a primi consultanță.
Există o variantă prin care noi, în Guvern, adoptăm un memorandum, prin care să primim consultanță de la Banca Mondială şi astfel să putem arăta Comisiei Europene că am ales varianta de consultanță. Dar durează până se aprobă.
Cred că cele 21 de jalone, care trebuie finalizate până la finalul anului, vor fi finalizate cu un risc la acest jalon. În rest, la instrumentele de garantare pentru schemele destinate IMM-urilor care reprezintă în acest moment un subiect care nu mai ţine de noi.
Noi am adresat această problemă Comisiei, dar în momentul de faţă așteptam ca această discuție între BEI (Banca Europeană pentru Investiții) şi FEI(Fondul European pentru Investiții) să fie închisă şi să putem să putem atinge toate jaloanele”, a spus Dan Vâlceanu, ministrul Fondurilor Europene.