International

Danemarca, adoptă oficial controale la frontiera cu Suedia

Publicat: 12 nov. 2019

Danemarca a menţionat introducerea controalelor la frontiera cu Suedia. Aşadar, marţi, a intrat oficial în vigoare această decizie. În urma unor serii de incidente, Danemarca a considerat absolut necesare aceste măsuri. În Suedia au loc frecvent explozii şi atacuri armate care sunt atribuite unor bande criminale.

Controalele vor fi instituite iniţial pentru o perioadă de doar şase luni. Acestea se vor efectua la terminale de feriboturi, trenuri şi la podul Oresund, legătura rutieră şi feroviară între cele două ţări.

Autorităţile daneze au menţionat faptul că aceste controale vor fi efectuate la întâmplare şi nu în mod constant.

”Intenţionăm să efectuăm verificări unde sunt concentrate eforturile pentru combaterea crimei organizate, nefiind vizaţi călători obişnuiţi”, a precizat Ole Kristensen de la poliţia North Jutland din Fredrikshavn unde ajung feriboturi din Suedia.

Accentul a fost pus în special pe criminalitatea transfrontalieră şi a inclus explozibili, arme şi droguri, conform Poliţiei Naţionale din Danemarca.

O explozie a fost produsă în luna august la clădirea Agenţiei de impozite şi taxe din Copenhaga. De asemenea şi o crimă dublă în urma unui atac armat în apropiere de Copenhaga. Acestea două sunt câteva exemple de ”crimă transfrontalieră gravă”, a declarat anterior ministrul danez al Justiţiei Nick Haekkerup.

Doi suedezi se află în arest preventiv sub suspiciunea de implicare în acest incident.

Între timp, poliţia suedeză a acordat luni un răspuns coordonat la nivel naţional şi regional pentru infracţiunile comise de bande. Decizia a survenit după o serie de incidente armate şi explozii în mai multe oraşe din Suedia. Un punct luat în vizor este oraşul Malmo, sud, unde un adolescent de 15 ani a fost ucis şi un altul grav rănit într-un atac, la sfârşitul săptămânii trecute.

Danemarca a decis recent să prelungească controalele pe care le-a introdus la început anului 2016 la trecerea frontierei cu Germania pe fondul crizei europene a migraţiei.loading...

Adauga un comentariu