Prima pagină » Actualitate » Daniel Baciu a dat anunţul aşteptat de 5 milioane de români: „E gata, de luna viitoare!”
Daniel Baciu a dat anunţul aşteptat de 5 milioane de români: „E gata, de luna viitoare!”

Daniel Baciu a dat anunţul aşteptat de 5 milioane de români: „E gata, de luna viitoare!”

10 mai 2024, 11:41, 1 ,
BZI.ro, în Actualitate

Şeful Casei Naţionale a Pensiilor, Daniel Baciu, a dat veşti bune pentru 5 milioane de români. Acesta a anunţat că procesul de recalculare a pensiilor se află pe final şi a oferit graficul care va fi finalizat cu primirea noilor taloane.

Daniel Baciu a dat anunţul aşteptat de 5 milioane de români

Şeful Casei Naţionale a Pensiilor, Daniel Baciu, a vorbit despre ultimele modificări referitoare la noul formular al deciziilor de pensionare. De altfel, o decizie a fost deja trimisă la Monitorul Oficial și urmează să fie respectat un grafic strict în ceea ce privește modificările din sistemul de pensii.

Daniel Baciu a menționat că speră ca pensiile recalculate să înceapă să fie plătita anul acesta.

„Prin ordin de președinte am stabilit noul formular al deciziei de pensionare, care respectă întocmai prevederile legii 360/2023. Urmează să fie deja publicat în Monitorul Oficial. Avem un grafic foarte strâns, de care ne ținem, știm exact ce avem de făcut, nu avem absolut nicio întârziere, astfel încât în septembrie beneficiarii noștri pensionari să își primească deja pensiile recalculate. Nu pot să spun exact un termen fix când începem, undeva în vară. Vom trece imediat la tipărirea acestor decizii. Până în luna septembrie. Ele trebuie emise, tipărite și expediate către pensionari. Este vorba despre acele adeverințe pe care ei trebuie să le prezinte, pentru că o parte din ei deja le au la dosarul de pensie”, a menționat Daniel Baciu.

Procesul oficial de recalculare a pensiilor a început încă de la sfârșitul lunii martie, iar acesta este finalizat în proporție de 99,9%.

Pensiile românilor au crescut, la 1 ianuarie, cu 13,8%, în raport cu rata inflației. Însă veniturile acestora vor crește încă o dată, la 1 septembrie 2024, după recalculare. Potrivit guvernanților, aproximativ trei milioane de români vor primi bani în plus.

”Pensia minimă a crescut de la 1 ianuarie și are același principiu de majorare, de indexare, la fel cu valoarea punctului de pensie. În prezent este la valoarea de 1281 RON, a crescut și ea cu 13,8% la 1 ianuarie, exact cum a crescut și punctul de pensie. Noi urmărim prin această lege, cu noua formulă de calcul, pentru că acel număr de puncte care este același pentru toți, recalculat strict pe contributivitate, se înmulțește cu o valoare fixă, valoarea punctului de referință, rezultând aceleași pensii. Practic la același număr de puncte avem aceeași pensie. La contributivitatea egală va trebui să avem pensii egale în plată”, a explicat Daniel Baciu.

Noutăți în Legea Pensiilor

Șeful Casei Naționale de Pensii susține însă că mai există o noutate în legea pensiilor care va conta mult la calculul veniturilor.

„Veniturile brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a mai spus șeful CNPP.

Potrivit lui Daniel Baciu, românii ale căror pensii vor fi recalculate a doua oară sunt chiar cei care au beneficiat de astfel de sporuri sau venituri cu caracter nepermanent.

„Este vorba despre sporurile pentru care s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale. Pentru acele sporuri avem termen de șase luni, începând cu 1 septembrie, pentru a le recalcula. Noi îi spunem a doua recalculare, care se va face numai pentru persoanele care au avut astfel de sporuri, pentru acele sporuri se va beneficia de o altă creștere opțională, în raport cu valoarea lor, dar și cu nivelul de contribuție plătit”, a conchis Daniel Baciu, ce a dat anunţul aşteptat de 5 milioane de români.

Comentarii
  • Cine-i spune lui Daniel Baciu ca incalca legea trimitand cupoanele de pensie prin posta fara plic ceea ce cred eu si legea ca nu -i bine. Oricine poate sti datele tale personale si suma pe care o ai de primit. Ae trebui un plic, chiar pe cheltuiala pensionarului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *