Actualitate

Daniel Baciu a făcut lumină în această situație: Cine va avea pensia mărită cu 90%

Publicat: 27 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Daniel Baciu a făcut lumină în această situație Cine va avea pensia mărită cu 90
Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat cine va avea pensia mărită cu 90%

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a explicat cine va avea pensia mărită cu 90%. Acesta a menționat că, de la 1 septembrie 2024, pensionarii care au cotizat peste 40 de ani, dar în prezent au pensia minimă, vor avea parte de creșteri de 80-90%. De asemenea, cei care au avut un stagiu de cotizare de sub 25 de ani vor rămâne cu aceeași pensie.

Cine va avea pensia mărită cu 90%

Directorul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) a explicat, pe larg, modul în care vor avea loc creșterile de pensii.

„Mai mult de 3 milioane de pensionari vor beneficia de aceste creșteri, datorită punctelor de stabilitate. Cei care au cotizat peste 40 de ani vor vedea creșteri de peste 80-90%. Mulți pensionari care în prezent primesc indemnizație socială vor ieși din această zonă”, a declarat Daniel Baciu.

Șeful CNPP a menționat că în luna iunie a  acestui an se vor tipării deciziile de pensionare, iar oamenii vor știi exact cât vor primi de la 1 septembrie.

„Începând din luna iunie, începem și procesul de tipărire și ulterior de distribuire a noilor decizii de pensionare, astfel încât de la 1 septembrie oamenii să știe exact care este noul cuantum al pensiei în urma recalculării prevăzute de noua lege a pensiilor”, a zis șeful CNPP.

Pe talonul de pensie vor apărea noile valori ale punctului de referință, numărul total de puncte, și vor fi incluse mici modificări specifice.

„Rămân cei 1 milion și ceva de pensionari care vor avea aceeași pensie. Aceștia sunt cei care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani. Ei au beneficiat de indexarea de 13,8% de la începutul anului și vor continua să beneficieze, în fiecare an, de indexarea prevăzută de lege”, a mai spus Daniel Baciu.

Cât primești dacă te-ai pensionat după 30 de ani de muncă

Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 septembrie 2024. Printre altele, Legea 360/2023 stabilește și schema după care se calculează pensiile și care a stat la baza aplicării principiului contributivității. Astfel, românii își pot calcula singur veniturile.

De exemplu, după 30 de ani de muncă, o persoană are acum ocazia să afle câți lei va primi la pensie.

Specialiștii Ministerului Muncii și Solidarității Sociale au explicat, în dese rânduri, cum se calculează pensia. Folosind această formulă, vă puteți estima cu o acuratețe de 100% veniturile pe care le veți primi după retragerea din câmpul muncii.

„În noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 85, alin. 7), punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, au spus autoritățile.

În cazul de față, am luat ca exemplu un pensionar care a avut un salariu brut de 5.000 de lei, dar care, de data aceasta, are o vechime de 30 de ani.

Așadar, șeful CNPP, Daniel Baciu, a explicat cine va avea pensia mărită cu 90% și cum se vor recalcula pensiile.

Adauga un comentariu