Nicușor Dan a fost ales președintele României cu o majoritate de voturi însă în mod oficial încă nu a preluat mandatul de la Cotroceni. Sunt câteva zile critice din punct de vedere birocratic când Biroul Electoral Central trebuie să valideze alegerile și să transmită decizia judecătorilor CCR.
În altă ordine de idei există voci care se tem de creșteri de taxe și impozite după ce Nicușor Dan va ajunge la Cotroceni. Luni, printr-o postare pe Facebook, Florin Cîțu a subliniat că, după efortul masiv al alegătorilor de a menține România în structurile europene și nord-atlantice, noua coaliție de guvernare trebuie să vină cu măsuri economice în sprijinul cetățenilor. În viziunea sa, prima decizie ar fi interzicerea majorării oricăror taxe, dimpotrivă, ar trebui să fie eliminate sau reduse impozitele impuse de guvernarea precedentă.
Cîțu a dat ca exemple de astfel de măsuri anularea supraîmpozitării contractelor part-time și coborârea taxei pe dividende la 5%, argumentând că pași de acest fel ar reprezenta nu doar un gest de recunoștință față de cetățeni, ci și o corecție necesară după politicile fiscale „socialiste” din ultimii ani.
Fostul premier avertizează că actuala administrație își pregătește terenul pentru scrutinul din 2028 și că efectele politicilor aplicate între 2022 și 2025 au fost resimțite atât de economie, cât și de populație și de partidele politice. În încheiere, el și-a exprimat speranța ca viitorii decidenți să respingă rețetele socialiste, indiferent de autorul lor.
Data la care Nicușor Dan va deveni oficial președintele României
Conform unor informații din mediul parlamentar, ceremonia oficială a plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor în vederea depunerii jurământului de către Nicușor Dan va avea loc luni. Sursele citate de Antena 3 precizează că, miercuri, Curtea Constituţională va confirma rezultatele celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după ce se încheie termenul legal pentru eventualele contestaţii. Începând de joi, invitaţiile vor fi înaintate membrilor corpului diplomatic şi reprezentanţilor autorităţilor române, pentru participarea la şedinţa solemnă de învestitură.
După ce Biroul Electoral Central publică rezultatele finale şi întocmeşte procesele-verbale de constatare şi centralizare, acestea sunt înaintate Curţii Constituţionale spre verificare şi validare. Ulterior soluţionării eventualelor contestaţii sau cereri de anulare formulate în legătură cu fraudarea scrutinului, Curtea pronunţă confirmarea oficială a rezultatului, care apare în Monitorul Oficial.
Odată validaţi, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului au obligaţia, în termen de 24 de ore, să convoace o şedinţă comună a celor două camere. În cadrul acesteia, unul dintre ei deschide lucrările şi dă cuvântul preşedintelui Curţii Constituţionale (sau unui reprezentant desemnat) pentru prezentarea raportului de validare a alegerilor prezidenţiale. Apoi, candidatul declarat câştigător este invitat să depună jurământul în faţa plenului reunit.
Textul solemn al jurământului, stabilit de Constituţie, sună astfel:
„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”
Încheierea depunerii jurământului este consemnată printr-o declaraţie oficială a Parlamentului, document prin care se atestă începutul mandatului Preşedintelui României. Data la care Nicușor Dan va deveni oficial președintele României este 26 mai 2025, dar ea poate suferi modificări în funcție de îndeplinirea condițiilor legale.