Prima pagină » Informații utile » De acord sau deacord? Greșeli frecvent întâlnite în scriere

De acord sau deacord? Greșeli frecvent întâlnite în scriere

14 aug. 2024, 12:37,
în Informații utile

„De acord” sau „deacord”? Această situație reprezintă o dificultate pentru multe persoane în scriere, însă numai o variantă este corectă. Află cum și de ce se scrie așa.

Limba română poate produce multă confuzie prin complexitatea ei. Greșelile sunt mai frecvent întâlnite în scriere decât în vorbire. De asta e bine să ne informăm corespunzător atunci când avem dubii legate de anumite forme, cum ar fi „de acord” sau „deacord”.

De acord sau deacord?

Forma corectă este „de acord”, scris dezlegat. Niciodată această expresie nu trebuie scrisă legat, reprezentând o eroare de scriere pe care o fac mulți. Motivul pentru care se scrie astfel este că această expresie este compusă din două cuvinte separate: „acord” – substantiv și „de” – prepoziție.

În DEX, substantivul apare așa: acord, acorduri = Înțelegere, învoială, convenție etc. între două sau mai multe părți în vederea încheierii, modificării sau desființării unui act juridic/ Concordanță (în persoană, număr, gen sau caz) a formei cuvintelor între care există raporturi sintactice.

Această greșeală de scriere se poate pune pe baza faptului că, atunci când vorbim, pare că rostim un singur cuvânt. Însă, dacă vei spune propoziția mai lent, vei observa că de fapt sunt două cuvinte distincte.

Iată câteva exemple de utilizare în fraze:

Ești de acord cu termenii și condițiile? Da, am citit și sunt de acord.

Ne-am pus de acord asupra prețului.

Pentru a-ți exprima acordul, mai poți folosi și „de aceeași părere” (atunci când vrei să exprimi că ai aceeași opinie cu o altă persoană), „conform” (utilizat mai ales în contexte legale sau oficiale), consimțit (o variantă mai formală).

Exemple:

Sunt de aceeași părere cu tine în ceea ce privește această problemă.

Sunt conform cu decizia tribunalului.

Părțile au consimțit asupra termenilor contractului.

Greșeli frecvente întâlnite în scriere

Multă lume se ghidează, în scriere, după modul în care un cuvânt este rostit, însă de multe ori se întâmplă ca lumea să facă erori. Nu toate cuvintele se scriu la fel cum se pronunță.

Un exemplu în acest sens este pronumele „aceeași” care este confundat adesea cu „aceiași”. Prima este formă de feminin singular, iar a doua este forma de masculin plural. Astfel este „aceeași fată” și „aceiași băieți”. Greșelile din scriere apar din cauza faptului că cele două cuvinte se pronunță aproximativ la fel.

O altă eroare de scriere este reprezentată de substantivul „membru”, la forma de plural, privind termenii „membri” și „membrii”. Prima formă se folosește atunci când substantivul nu este articulat, iar a doua este varianta articulată.

În acest sens se ridică întrebări și cu privire la numărul de „i” din pronumele posesive „noștri” și „voștri”. De multe ori vedem „i”-ul dublat la final, însă acest lucru este greșit. Întotdeauna aceste cuvinte se vor scrie cu un singur „i”.

Două verbe care ridică probleme sunt „a așeza” și „ înșela”. Contrar multor păreri, formele corecte sunt de „așază” și „înșală”.  Acesta nu este cazul și cuvântului „greșeală” care conține diftongul „ea”. Astfel este greșit utilizat ca „greșală”.

În privința formelor „de acord” sau „deacord”, am stabilit că prima este cea corectă, iar a doua variantă nu trebuie utilizată.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Dezvăluire importantă făcută În Prima zi de Paște despre Muntele Athos
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Unde petrec Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță Paștele. Locul e de poveste, dar îi costă destul. Oricine ar vrea să fie aici / FOTO
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`