Prima pagină » Lifestyle » De ce apar degerăturile și cum să le eviți
De ce apar degerăturile și cum să le eviți

De ce apar degerăturile și cum să le eviți

01 feb. 2021, 09:20,
în Lifestyle

Degeraturile sunt afectiuni ale pielii, a țesuturilor moi, a organelor sub influența frigului. Degeratul este tratabil, dar poate avea consecințe grave.

Cum să știți dacă aveți degerături

Primul semn al degerăturilor este roșeața pielii. Poate fi văzut pe zone neacoperite ale corpului, de exemplu, pe mâini, dacă ați mers la o plimbare lungă fără mănuși. În acest caz, trebuie să intrați într-o cameră caldă cât mai curând posibil și să vă încălziți.

Simptomele degerăturilor depind de amploarea leziunii. În cazurile ușoare, numai pielea suferă; în cazurile severe, pot exista leziuni ale mușchilor și oaselor. Există trei grade de degerături:

  • ușoară – odată cu ea, pielea devine palidă, devine gălbuie sau albăstruie;
  • mediu – pielea devine aspră la atingere, după încălzire, apar vezicule umplute cu lichid;
  • grele – aspre și reci la atingere, pielea se întunecă rapid, poate deveni albastră sau chiar neagră.

Degeratul nu este întotdeauna posibil să se observe în timp, deoarece părțile deteriorate ale corpului devin amorțite. Căutați ajutor urgent dacă pielea vă rămâne amorțită chiar și după reîncălzire , dacă aveți dureri severe sau vezicule.

De ce apar degeraturi

Degetele, degetele de la picioare, nasul și urechile pot îngheța la temperaturi scăzute sau la ceva ating foarte rece, cum ar fi gheata sau metal congelate. Degeratul poate fi cauzat și de îmbrăcăminte care nu corespunde condițiilor meteorologice.

Ce trebuie să faceți dacă aveți degerături

Pentru început, reveniți la căldură, păstrați-vă cald. Nu frecați niciodată pielea degerată, aceasta o poate deteriora. Nu scufundați mâinile sau picioarele reci într-o baie cu apă fierbinte – dacă frigul vă amorțește pielea, nu veți simți că apa este prea fierbinte. Este mai bine să încălziți membrele înghețate în apă caldă (temperatura 37-40 grade). O cârpă caldă și umedă poate fi aplicată pe părți ale corpului care nu pot fi scufundate în apă, cum ar fi nasul sau urechile. Durata acestei proceduri este de 30 de minute. Treptat, pielea va începe să se înroșească. Este posibil să simțiți o senzație de arsură sau furnicături.

Dacă aveți simptome de degerături, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră. Solicitați asistență medicală de urgență dacă aveți simptome de degerături moderate până la severe, cum ar fi durerea, umflarea, decolorarea pielii care persistă după încălzire, vezicule sau descărcare din zona afectată, febră mare. De asemenea, este necesar să apelați o ambulanță în caz de hipotermie – acest lucru provoacă tremurături puternice, somnolență, vorbirea poate deveni neclară, coordonarea este perturbată.

Cum se evită degerăturile

Urmați aceste reguli:

  1. Purtați mai multe straturi de haine largi. Purtarea de haine prea strânse este mai probabil să apară degerături. Aerul dintre straturile de haine largi ajută la menținerea căldurii. Ar trebui să aveți trei straturi deasupra. Cel de jos este fabricat din material care elimină umezeala pentru a menține corpul uscat, cel din mijloc este din lână sau lână pentru a se încălzi, cel de sus trebuie să fie protejat de vânt și precipitații.
  2. Poartă o pălărie cu urechi. Obțineți o pălărie din lână caldă sau lână care protejează nu numai capul, ci și urechile.
  3. Alegeți mănuși sau mănuși calde (puteți pune una peste alta) și nu le scoateți atunci când utilizați smartphone-ul. Dacă de multe ori trebuie să scrieți mesaje din mers, cumpărați mesaje speciale pentru ecranele tactile.
  4. Ține-ți picioarele calde. Picioarele sunt predispuse la degeraturi. Purtați șosete de lână peste șosete sintetice pentru a îndepărta umezeala. Purtați cizme calde, impermeabile, care vă acoperă gleznele.
  5. Dacă transpirați, deschideți fermoarul cel puțin câteva minute. Îmbrăcămintea umedă – indiferent dacă este zăpadă sau transpirație – crește probabilitatea degerăturilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`