Lifestyle

De ce apar hernia de disc și cum să trăim cu această boală

Publicat: 20 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce apar hernia de disc și cum să trăim cu această boală

Hernia de disc pot afecta în mod semnificativ calitatea vieții unei persoane. De ce se dezvoltă această boală și ce să faceți dacă simțiți o durere de spate acută care vă iradiază spre braț sau picior? Trebuie să schimbi modul de viață pentru cei care au hernie de disc intervertebral?

De ce apare hernia de disc?

Discurile intervertebrale sunt un fel de amortizoare care permit unei persoane să reziste la sarcini grele. Când faceți fitness, alergați, săriți, discurile intervertebrale înmoaie impactul asupra solului. În plus, îți fac coloana vertebrală cu adevărat flexibilă și îți permit să faci cele mai provocatoare asane yoga.

În interiorul fiecărui disc intervertebral există un nucleu moale de tip jeleu, în jurul nucleului există un inel fibro-cartilaginos tare. Dacă coaja tare se prăbușește, nucleul se deplasează (apare proeminența) sau se rupe spre exterior, ceea ce provoacă dezvoltarea unei boli, cum ar fi o hernie de disc.

Unul dintre motivele dezvoltării bolii este ridicarea greutăților, mai ales atunci când cea mai mare parte a sarcinii cade pe spate și nu pe mușchii picioarelor. Uneori herniile de disc apar din cauza traumei, dar acest lucru se întâmplă rar. Mult mai des, hernia de discuri intervertebrale este rezultatul uzurii naturale a corpului. Pe măsură ce îmbătrânim, cartilajul devine mai subțire, discurile devin mai puțin flexibile și predispuse la rupere sub stres. Diagnosticul „herniei de disc” este cel mai adesea întâlnit la persoanele cu vârsta cuprinsă între 30-50 de ani, în timp ce boala apare la bărbați de două ori mai des decât la femei.

Există factori care cresc riscul de hernie de disc. Acestea includ:

  • supraponderal. În acest caz, există o sarcină suplimentară pe coloana vertebrală și în special pe regiunea lombară;
  • stilul de viață. Persoanele a căror muncă este asociată cu o activitate fizică excesivă sunt mai expuse riscului de a dezvolta dureri de spate;
  • genetică. Unii oameni moștenesc o predispoziție de a dezvolta o hernie de disc de la părinți și bunicii lor;
  • fumatul. Datorită fumatului, alimentarea cu oxigen a discurilor intervertebrale este întreruptă , în urma căreia se uzează mai repede.

Simptomele unei hernii de disc

Cel mai adesea, discurile intervertebrale herniate apar în regiunea lombară, apar mai rar în alte părți ale coloanei vertebrale. Simptomele depind foarte mult de mărimea herniei și de localizarea acesteia. Dacă hernia pune presiune pe terminațiile nervoase, comprimă măduva spinării, simptomele bolii vor fi mai pronunțate. Adesea, semnele de boală apar doar pe o parte a corpului. Dacă dumneavoastră sau cei dragi dezvoltați unul sau mai multe dintre următoarele simptome, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră:

  • dureri de spate acute care iradiaza spre brat sau picior. Dacă hernia este localizată în coloana lombară, pacientul poate simți durere la nivelul feselor, șoldurilor și gambelor. Senzații neplăcute apar uneori în picior. Cu o hernie a coloanei cervicale, durerea poate fi transmisă mâinilor. Simptomele se înrăutățesc atunci când tușiți, strănutați sau luați o anumită poziție;
  • amorțeală sau furnicături. Datorită herniei de discuri intervertebrale, sensibilitatea se poate modifica în acele zone ale corpului care sunt deservite de nervii afectați;
  • slăbiciune musculară. Mușchii se pot slăbi din cauza conducerii afectate a impulsurilor nervoase. Pacienții cu o hernie la nivelul coloanei lombare se pot împiedica, uneori afectând capacitatea de a ridica sau a ține obiecte.

Cum se previne hernia de disc

Puteți reduce riscul de a dezvolta boala și puteți evita durerile de spate dacă urmați aceste reguli simple:

  1. Exercițiu. Exercițiul moderat vă va ajuta să consolidați mușchii spatelui care susțin coloana vertebrală și să îmbunătățească aportul de oxigen către discurile intervertebrale, ceea ce îi va ajuta să se uzeze mai lent.
  2. Uita – te la postura ta. Când vă mențineți spatele drept, stresul asupra coloanei vertebrale și a discurilor este redus. Vă puteți monitoriza postura în timpul zilei, de exemplu, utilizând canalul Telegram „Îndreptați-vă spatele” .
  3. Respectați măsurile de siguranță. Încercați să evitați sarcina axială excesivă pe coloana vertebrală (apare atunci când, de exemplu, purtați un copil pe umeri), respectați măsurile de siguranță atunci când ridicați greutăți – folosiți mușchii picioarelor, nu spatele.
  4. Fii atent la greutatea ta. Mențineți un stil de viață activ și încercați să mențineți o greutate corporală sănătoasă pentru a reduce stresul pe discurile intervertebrale.
  5. Nu mai fuma. După cum sa menționat mai sus, din cauza fumatului, alimentarea cu oxigen a discurilor intervertebrale este întreruptă, ca urmare, acestea sunt distruse mai repede.

 

 

Adauga un comentariu