Lifestyle

De ce apar puncte negre sau roșii în fața ochilor mei și cum să scap de ele?

Publicat: 15 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce apar puncte negre sau roșii în fața ochilor mei și cum să scap de ele

Apariția unor pete negre, roșii sau irizate în fața ochilor este un simptom obișnuit. În unele cazuri este absolut sigur, în altele poate vorbi despre probleme cu vederea sau sănătatea întregului organism. De ce apar pete în câmpul vizual și în ce cazuri trebuie să văd un medic? Julia Perekatova, oftalmolog la Zeiss Vision Center, ne-a ajutat să ne dăm seama.

Cu siguranță, cel puțin o dată în viață ai observat că în câmpul tău vizual au apărut pete negre, gri, roșii sau curcubeu. Uneori liniile sau inelele devin o „piedică” în ochi, se pot mișca atunci când îți miști ochii sau încerci să-ți fixezi privirea asupra lor. „Interferența” arată ca niște obiecte din fața ochilor tăi, dar în realitate ele nu există. Care ar putea fi motivul apariției unui astfel de simptom?

De ce apar pete în fața ochilor

Apariția „interferenței” în câmpul vizual sub formă de pete multicolore, dungi, inele poate fi asociată cu una dintre aceste probleme de sănătate:

  • miopie;
  • migrene;
  • prezența unui proces inflamator în organele vizuale;
  • sângerări oculare;
  • încălcarea integrității retinei;
  • retinopatie diabetică;
  • în cazuri rare – tumori.

Dacă observați că petele din câmpul vizual au început să apară prea des, simptomul interferează cu activitățile obișnuite, vederea se deteriorează, solicitați ajutor de la un medic și faceți testul.

Când petele din fața ochilor nu sunt periculoase

În unele cazuri, apariția punctelor negre sau roșii, alte „interferențe” în câmpul vizual nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea umană, fenomenul trece rapid de la sine, fără niciun tratament. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, atunci când:

  • priviți o sursă de lumină strălucitoare (lampă, soare), apoi priviți în altă parte;
  • rămâneți mult timp la soare fără pălărie, apoi intrați într-o cameră întunecată;
  • schimbați-vă dramatic poziția corpului;
  • faceți muncă fizică dificilă, faceți mișcare intensă și nu vă odihniți;
  • suprasolicitare;
  • munca pe termen lung care implică tulpina ochilor.

Cum să scapi de punctele din fața ochilor tăi

După cum sa menționat mai sus, în multe cazuri, nu este necesar niciun tratament – petele negre, roșii, irizate care au apărut în câmpul vizual dispar de la sine. În caz contrar, tratamentul va depinde de cauza principală.

Chiar dacă punctele din fața ochilor dvs. nu dispar, în timp, creierul poate învăța să se adapteze la noi condiții și veți înceta să observați interferențe. Dar uneori acest lucru nu se întâmplă și este necesar un tratament. Pentru corectarea înnorării ochilor, poate fi prescrisă vitrectomia – o operație de îndepărtare a părții deteriorate sau a întregului vitros din ochi sau corecție cu ajutorul unui laser.

Cum să evitați petele în fața ochilor

Dezvoltarea unor boli oculare nu poate fi prevenită, dar totuși, în majoritatea cazurilor, măsurile preventive pot fi eficiente. Pentru a menține sănătatea ochilor și a evita simptomele care vă vor afecta calitatea vieții, urmați aceste instrucțiuni:

Faceți periodic un examen cuprinzător de ochi

Pentru a vă menține ochii sănătoși sau pentru a corecta boala timpurie, consultați un oftalmolog la fiecare doi ani. Experții de la Academia Americană de Oftalmologie observă că este deosebit de important să fie examinați pentru toate persoanele cu vârsta peste 40 de ani, chiar dacă nu au avut niciodată probleme de vedere, deoarece acest lucru ajută la evitarea problemelor în viitor. În prezența factorilor de risc – hipertensiune arterială, diabet – trebuie acordată o atenție specială prevenirii bolilor oculare.

Urmăriți-vă dieta

O dietă completă este importantă pentru menținerea sănătății ochilor, inclusiv alimentele bogate în acizi grași omega-3 și luteină, verdeață cu frunze, somon și citrice pentru a preveni bolile .

Nu uitați să beți apă

După cum am menționat deja, întunecarea ochilor poate apărea din cauza deshidratării. Nu uitați să beți pe tot parcursul zilei – păstrați un pahar de apă pe birou și păstrați o sticlă de băuturi reutilizabilă în geanta de fitness. Apropo, apa este utilă nu numai pentru menținerea sănătății ochilor – iată încă 20 de motive pentru a bea mai mult.

Folosiți ochelari de protecție

Dacă purtați un stil de viață activ, jucați sport, nu uitați să purtați ochelari de protecție pentru a evita rănirea ochilor. Nu neglijați regulile de siguranță în timpul renovărilor, grădinăritului și unor treburi casnice.

 

 

Tags:
Adauga un comentariu