National

De ce apare ciuperca unghiilor și cum să scapi de ea?

Publicat: 03 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce apare ciuperca unghiilor și cum să scapi de ea
Ciuperca piciorului

Ciuperca pe unghii sau onicomicoza nu este doar o problemă estetică: această boală poate afecta foarte mult calitatea vieții. Ciuperca este ușor de prins, dar dificil de vindecat. Ce simptome fac posibil să înțelegeți că nu ar trebui să întârziați să vizitați un medic?

Conform cercetărilor, 10% din populația lumii este infectată cu ciuperca unghiilor. Mai mult, cu cât grupul de vârstă este mai în vârstă, cu atât sunt mai infectați. Infecția cu onicomicoză apare cel mai adesea prin contactul cu lucrurile unei persoane care suferă de ciuperca unghiilor – pantofi, prosoape, covoare. Vizitatorii piscinelor și saunelor publice sunt cel mai expuși riscului, deoarece un mediu cald și umed este ideal pentru răspândirea ciupercilor. Puteți ridica ciuperca într-un salon de unghii dacă instrumentele sau mâinile maestrului nu au fost prelucrate corespunzător.

Riscul de a contracta o ciupercă crește dacă o persoană are un sistem imunitar slăbit, suferă de diabet zaharat și ia medicamente hormonale. Persoanele în vârstă sunt, de asemenea, expuse riscului. Ciuperca se găsește mai frecvent pe picioare decât pe mâini. Poate apărea pe un deget sau poate afecta întregul picior. Cum se manifestă onicomicoza?

Simptomele ciupercii unghiei

  1. Arsurile și mâncărimea sunt primele semne de onicomicoză. De regulă, apar chiar înainte de apariția simptomelor vizuale ale bolii. De obicei, pacientul are disconfort în zona plăcii unghiei și între degetele de la picioare, deși uneori se răspândesc la picior și călcâi.
  2. Fisuri și ulcere. Un mic blister apare de obicei pe zona mâncărimii pielii, care de cele mai multe ori trece neobservată. Conține sporii ciupercii – afectează pielea sănătoasă atunci când bula izbucnește. În acest loc apar fisuri și ulcere. Pielea continuă să mănânce și începe să se dezlipească, boala se răspândește mai mult. Ciuperca invadează rapid noi zone – dacă nu este tratată, boala se poate răspândi chiar și la organele interne.
  3. Modificări ale plăcii unghiei. În etapa următoare a bolii, încep modificări care afectează placa unghiei. Ciuperca distruge cheratina – baza unghiei. Placa își schimbă vizibil culoarea: își pierde strălucirea și capătă o nuanță palidă sau galben-verzuie. Unghia devine slabă și poroasă și pe ea apar sigilii. În plus, pe placă se pot forma pete și dungi. Dacă ciuperca este lăsată netratată, placa unghiei începe să crape și să se sfărâme, unghiile arată dureroase, iar pielea din jurul lor se usucă în mod constant.
  4. Miros urât. Un alt semn care ar trebui să vă alerteze. Dacă începeți să observați că picioarele dvs. miros neplăcut și nu este vorba despre calitatea pantofilor, nu vă auto-medicați – cauza mirosului poate fi ciuperca.
  5. Bavuri. Creșterea formării bavurilor poate semnala, de asemenea, dezvoltarea onicomicozei. Faptul este că agentul cauzal al bolii provoacă o necroză accelerată a pielii, care începe să se desprindă sub formă de bavuri. Bavurile gălbui ar trebui să fie deosebit de alerte.

Cum se tratează ciuperca

Tratamentul onicomicozei constă în utilizarea agenților antifungici pentru terapia externă și sistemică. Alegerea metodei de tratament depinde de tipul onicomicozei, de numărul unghiilor afectate, de severitatea manifestărilor clinice, de prezența bolilor concomitente și de alți factori.

Cum să evitați infecția

Pentru a preveni dezvoltarea și reapariția ciupercii unghiei, aveți nevoie de:

  • monitorizați starea picioarelor și tratați ciuperca la primele semne ale leziunilor cutanate;
  • respectați igiena personală (purtați doar pantofii și șosetele proprii, duceți pantofii de schimb în vestiarele publice, inclusiv sala de sport și piscina);
  • evitați transpirația picioarelor (purtați șosete de bumbac, evitați supraîncălzirea picioarelor, purtați pantofi de schimb);
  • folosiți articole de manichiură individuale și nu tăiați cuticulele.
Tags:
Adauga un comentariu