Actualitate

De ce au murit atât de mulți români de coronavirus? Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, a făcut anunţul

Publicat: 18 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce au murit atât de mulți români de coronavirus Ministrul Sănătăţii dr. Alexandru Rafila a făcut anunţul
Ministrul Alexandru Rafila susține că evoluția pandemiei nu este una pozitivă, iar astăzi a fost înregistrat un record absolut

Ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, susţine că sistemul medical de pe teritoriul României nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia.

„Pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput și pregătit pentru a face față unei crize precum pandemia de Covid-19”, a transmis ministrul Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre numărul de decese cauzate de coronavirus

Alexandru Rafila a participat marți, 18 ianuarie 2022, alături de alți miniștri ai Sănătății din Uniunea Europeană, la lucrările Conferinței „Reziliența sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană”. Evenimentul a fost organizat de Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene, în format videoconferință. În intervenția să, ministrul Alexandru Rafila a transmis că de la debutul pandemiei a existat o fluctuație între măsurile de izolare și măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val.

„Stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătății ar trebui să fie un factor cheie pentru a face față crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienții non-Covid-19”, a mai spus dr. Alexandru Rafila.

Pe de altă parte, principalul factor de reziliență al sectorului sănătății a fost resursa umană, care a fost pe deplin implicată pentru a face față pandemiei. Personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare.

Ministrul Sănătăţii: „Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă șocul unei situații de urgență”

Oficialul, în cadrul evenimentului, a mai menţionat că este necesară creşterea resurselor alocate sistemului de sănătate.

„Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă șocul unei situații de urgență, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creștere treptată și pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative și de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent și o abordare incluzivă cu toate părțile interesate din domeniul social și economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce privește problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populației ar trebui să fie o prioritate la nivel european”, a mai menţionat ministrul Sănătăţii.

În final, Rafila a menționat că, în opinia sa, „colaborarea și sprijinul european, asistența tehnică din partea ECDC și Biroul Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face față pandemiilor. Guvernul României sprijină o colaborare și o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică”.

Reamintim faptul că România a intrat în valul cinci al pandemiei și astăzi, 18 ianuarie 2022, s-au înregistrat peste 16.000 de infectări și 70 de decese.

Adauga un comentariu