Magazin

De ce disciplina este mai importantă decât motivația?

Publicat: 25 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce disciplina este mai importantă decât motivația

Cum faci să obții ce vrei? Speakerii motivaționali și teoriile succesului pun accentul pe găsirea și menținerea motivației. Dificultatea trăită de majoritatea oamenilor este că nu reușesc să facă ce și-au propus. Iar în contextul actual al limitărilor, lucrul acesta devine și mai problematic.

Cum se face că la început eșți extrem de motivat și dornic să începi un lucru nou și în  scurt timp îți piere energia de a-l mai face? Realizezi că nu ai timp, că nu ești în starea potrivită, că ești obosit, că nu te poți ține de planul stabilit. Cel mai probabil spui că nu mai ai suficientă motivație și te învinovățești pe tine, pe alții sau felul în care se întâmplă toate.

Îți prezint un element mai important decât motivația, așa cum este ea înțeleasă la modul general, și anume: disciplina. În psihologie, disciplina se mai numește persistență motivațională. Adică acea parte a motivației care te ajută să îți continui călătoria chiar și atunci când apar probleme, când ți-e greu, când ai obosit, când nu ai chef, când simți că nu mai poți.

Întrebarea motivației este ”de ce?”. Întrebările disciplinei sunt ”cum?”, ”când?”, ”cât”.

Motivația este cea care condiționează. Ea spune: ”dacă mă simt bine, dacă am timp, dacă am stare, voi face un anumit lucru”.

Disciplina este cea care de-condiționează. Ea presupune că ”indiferent dacă am chef, îmi găsesc timp și putere și fac ce mi-am propus”.

Atât timp cât te-ai asigurat că ce vrei să faci este bun și potrivit pentru tine, nu-ți mai căuta mereu motivația. Ea rămâne cu tine, doar că își pierde din intensitate. Altceva e nevoie să dezvolți mai mult: perseverența. Este cea care îți permite să faci același lucru constant, în fiecare zi sau o dată la câteva zile. Astfel ia naștere un nou OBICEI.

Marele avantaj al unui obicei este că te eliberează de limitările exterioare și interioare. Nu mai depinzi de faptul că nu ai condiții ideale (spațiu, timp, logistică etc). Nu mai depinzi de faptul că nu ești în forma perfectă, că nu mai ai starea euforică de la început, că ești surmenat, că nu ai suficientă încredere în tine. Obiceiul este cel ce te ajută să obții ce ți-ai propus. Pentru că ajungi să repeți exact aceeași activitate pentru o perioadă de timp. El conține secretul oricărei reușite.Aparent paradoxal, cele care îți aduc cele mai mari satisfacții la final, sunt rutina și repetiția.

Te încurajez să te eliberezi de gândul că ”voi începe să fac doar atunci când voi fi pregătit 100%”. Nu poți ajunge în acel punct decât făcând puțin câte puțin, indiferent de condiții, climat și felul în care te simți. După aproximativ o lună de zile, te vei simți natural și relaxat să mergi pe drumul tău. Nu mai resimți greutatea de la început.

Cea mai puternică motivație este dată de bucuria rezultatelor obținute prin obiceiurile create de disciplină.

Material oferit de Smaranda Cernescu –  Psiholog Consultant pentru Dezvoltare Individuala si de Business

 

 

Adauga un comentariu