Culinar

De ce e aşa greu să slăbesc?

Publicat: 28 iul. 2020

Vrei să slăbeşti, ai stabilit un plan de dietă, ai pierdut chiar un kilogram, două, în primele zile, iar apoi totul a stagnat. Ce se întâmplă? De ce nu poţi slăbi, ba chiar continui să pui în greutate? Lăsând la o parte adevărurile cărora le cădem aproape cu toţii pradă – mâncarea este delicioasă, exerciţiile fizice sunt grele şi timpul este prea scurt – sunt mulţi alţi factori care afectează pierderea în greutate şi de care, adeseori, nici măcar nu suntem conştienţi.

În general, cu cât o persoană este mai supraponderală cu atât pierde mai multe kilograme când începe un regim alimentar. Încurajată de succes, de multe ori acea persoană se premiază pentru reuşită. Nu este nimic rău în asta, exceptând faptul că, la nivel psihologic, intervin unele schimbări care afectează mersul dietei.

Ambiţie… pe termen scurt

În pofida reclamelor făcute de industria „dietelor” şi chiar şi cea farmaceutică sau alimentară, nu există nici pilule şi nici diete magice, care să funcţioneze „peste noapte”. Prima greşeală pe care o fac oamenii care vor să slăbească este să aleagă un regim alimentar pe termen scurt. Diete precum „keto”, „paleo” sau aşa-zisele „detox” te ajută să pierzi câteva kilograme în primele 10 zile şi cam atât. În plus, astfel de diete care promit că slăbeşti mult şi repede funcţionează atâta timp cât le urmezi. De îndată ce opreşti dieta, kilogramele pierdute se întorc cât se poate de repede.

Dacă vrei să slăbeşti sănătos şi să-ţi zenţii silueta ai nevoie de un regim alimentar pe termen lung care vine, de obicei, la pachet cu un nou stil de viaţă. Este un regim care oferă organismului toţi nutrienţii de care are nevoie, care reduce la minim grăsimile nesănătoase, zahărul, produsele procesate şi alcoolul şi care necesită mişcare şi somn suficient. Conform doctorilor nutriţionişti, un regim alimentar sănătos presupune, în primul rând, voinţă şi determinare. Regula „de aur” este să slăbeşti între 0.5 şi 1 kg pe săptămână, iar atunci când ajungi la greutatea dorită, să menţii un stil de viaţă sănătos.

Totul sau nimic

Multe persoane – în special femeile – decid că „gata, ajunge, de mâine încep o cură de slăbire drastică” şi chiar aşa fac. Aleg o dietă extremă, renunţând la ciocolată, pâine, paste, brânză, cartofi, tot ce este catalogat că îngraşe. Timp de 1-2 săptămâni se hrănesc doar cu iaurt degresat, frunze de salată şi, eventual, piept de pui la grătar.

Adauga un comentariu