Știai cât de nocive pot fi echipamentele electronice mici atunci când devin deșeuri? În ciuda dimensiunilor compacte pe care le au, ele pot avea efecte asupra sănătății noastre. De asemenea, majoritatea dispozitivelor au în componență litiu, ceea ce poate crește riscul de incendiu.
Anual, 7,3 miliarde de jucării electronice ajung la groapa de gunoi. Puține persoane le reciclează, în ciuda faptului că aproape toate aceste dispozitive electronice pot fi revalorificate. Spre exemplu, în cazul unui telefon mobil, 90% din materiale pot fi reutilizate.Însă, care sunt mai exact activitățile de reciclare electronice mici și ce trebuie să ai în vedere rămâne să afli în rândurile următoare.
Care sunt și cum se reciclează corect electronicele mici
Pe lista echipamentelor electrice mici, sau deșeurilor invizibile, așa cum mai sunt denumite, se numără:
- Periuțele electrice,
- Telecomenzile,
- Luminile LED,
- Stick-urile USB,
- Aparatele de ras,
- Țigările electronice,
- Jucăriile electrice.
Tocmai pentru că nu ocupă mult spațiu, dispozitivele rămân uitate în dulapuri sau sertare. Potrivit Environ, rata de reciclare a electronicelor la nivel național este de doar 35%. Lipsa informațiilor și a infrastructurii sunt cauze frecvente pentru care poluăm mediul înconjurător. Un alt motiv ar fi comoditatea. Pentru unele persoane, e mai simplu să arunce echipamentele uzate la un coș de gunoi oarecare, decât să le predea într-un punct de colectare.
Însă, adevărul e că reciclarea echipamentelor este un procedeu foarte simplu. Iată ce trebuie să faci mai exact:
- Găsește punctele de reciclare electronice – În aplicația Unde reciclăm există peste 4.000 de locații unde poți preda în siguranță dispozitivele uzate sau care nu mai pot fi folosite.
- Sortează echipamentele și depozitează-le în zonele special marcate – Dacă e vorba de telefoane mobile, tablete sau laptopuri, asigură-te că ai șters toate informațiile personale.
- Apelează la ajutorul specialiștilor – În cazul în care programul încărcat nu-ți permite să te deplasezi la unitățile indicate, contactează o firmă specializată.
Riscurile de a arunca electronicele mici la gunoi
Chiar dacă par inofensive, efectele gestionării incorecte a deșeurilor invizibile sunt cât se poate de reale.
Iată doar câteva dintre riscuri:
- Unele electronice mici conțin metale grele (plumb, mercur, cadmiu, litiu) și substanțe chimice care, odată ajunse în sol și apă, contaminează ecosistemele și reduc biodiversitatea.
- Expunerea constantă la aceste substanțe și metale poate crește rata de apariție a problemelor respiratorii și a iritațiilor la nivelul pielii.
- În componența deșeurilor invizibile se regăsesc și metale prețioase precum aur, argint sau cupru. Aruncarea lor la gunoi nu face decât să crească costurile de producție.
În astfel de condiții, șansa de a susține o economie circulară sunt destul de mici.
Cum contribui la un mediu mai curat prin reciclarea electronicelor mici
Odată ce iei parte la inițiativele de colectare deșeuri electrice vei resimți o schimbare, care se poate extinde rapid la nivel macro. Exemplul tău poate fi urmat de apropiați și familie, ceea ce crește speranța de a conversa resursele naturale.
Prin reciclare, se reduc emisiile generate de procesul de extracție și prelucrare a materiilor prime. Contribui indirect la formarea unei economii circulare, bazate pe reutilizarea resurselor, ceea ce poate salva flora și fauna de pagubele poluării.
Vrei să devii un ambasador al sustenabilității și consumului responsabil?
Urmează sfaturile de mai sus și bucură-te de avantajele pe care le oferă inițiativele de protejare a planetei!
Surse:
https://environ.ro/2023/10/13/care-sunt-deseurile-electronice-invizibile/