Prima pagină » Magazin » De ce nu au voie sportivii să parieze?
De ce nu au voie sportivii să parieze?

De ce nu au voie sportivii să parieze?

24 iul. 2024, 13:59,
în Magazin

Melanjul dintre sport și pariuri este din ce în ce mai accentuat în ultimii ani, lucru care a stârnit numeroase discuții. Într-o piață a cărei valoare de piață va depăși un trilion de dolari până la sfârșitul acestui deceniu, cea mai vulnerabilă tagmă este cea a sportivilor. Au ei voie să parieze? Și dacă da, pe ce evenimente? Acestea sunt întrebările la care vom oferi un răspuns prin acest demers jurnalistic.

Industria pariurilor este una dintre cele mai profitabile pentru operatorii ei. Cum sportul este principalul obiect de lucru, sumele care au început să se învârtă pe traseul caselor de pariuri – entități sportive devin amețitoare de la an la an.

Se preconizează că, până la finalul lui 2030, piața pariurilor va ajunge la o evaluare de 1,4 trilioane de dolari. Cum o bună parte din aceste sume se întorc la cluburi și la sportivi, integritatea competițiilor se clatină. Regulamentele în vigoare diferă de la sport la sport, dar haideți să aflăm cum.

Fotbalul interzice pariatul pe sine, boxul îl încurajează

Fotbalul este cel mai popular sport, iar majoritatea sponsorizărilor din pariuri se duc în această zonă. E drept că, în ultima vreme, marile ligi au făcut eforturi susținute pentru a limita expunerea brandurilor din această industrie.

Cum sportivii sunt prinși cumva la mijloc, prin poziția lor de persoane care dispun de sume generoase, dar și de informații din interior, regulamentele s-au tot înăsprit în ultima vreme. Haideți să facem o analiză succintă a celor mai importante sporturi.

Fotbalul mare merge spre interzicere, România trăiește din pariuri

În mai toate ligile importante din lume, inclusiv în România, fotbaliștilor le este interzis să parieze pe meciuri de fotbal sau, cel puțin, pe competițiile în care participă. Motivele sunt lesne de înțeles.

Cum în acest moment se poate paria inclusiv pe cineva va avea primul aut, pe cartonașe și alte detalii din această zonă, un fotbalist ar putea fi tentat să transforme în câștigător un astfel de pariu.

Cu tot mai multe situații în care fotbaliștii au fost suspendați din cauza pariurilor, Premier League, cea mai importantă ligă internă la nivel mondial, a interzis promovarea firmelor de pariuri pe tricourile echipelor începând cu sezonul 2026-27. În Spania, acest lucru este deja interzis, la fel și în Italia.

În tot acest timp, în România, cele mai multe echipe au drept sponsor principal o casă de pariuri, iar prima ligă autohtonă poartă numele unui asemenea brand. Inclusiv echipa națională are printre sponsorii importanți o entitate din zona pariurilor.

Tenisul e cel mai vulnerabil

Pentru că vorbim de un sport individual, tenisul este printre cele mai vulnerabile ramuri sportive în fața pariurilor. În ultimii ani, s-a înmulțit teribil numărul jucătorilor de nivel mediu sau modest care au fost suspendați din cauza pariurilor.

S-a ajuns chiar ca un fost număr 27 la simpli și semifinalist de Grand Slam la dublu, italianul Potito Starace, să fie suspendat pe viață din cauza implicării sale în acest joc murdar.

Tocmai din acest motiv, toleranța pentru pariuri a organismelor de conducere din tenis este zero. Cum actualmente există cote inclusiv pentru câștigătorul fiecărui punct, așa cum puteți vedea și pe BetBrain, tentația jucătorilor care fac puțini bani din tenis este mare, iar propunerile care apar grație mafiei pariurilor sunt tot mai ispititoare.

NBA, NFL, MLB și NHL interzic pariurile pe propriul sport

Cele mai importante ligi americane au trasat și ele o linie groasă între sportivi și pariuri. Astfel, indiferent că vorbim de NBA, NFL, MLB și NHL, sportivii din prestigioasele campionate din SUA nu au voie să parieze pe propriul sport. În plus, nu pot desfășura această activitate cât timp sunt „la birou”, adică din cantonament sau vestiar.

Boxul acceptă pariul pe sine, UFC-ul nu

Boxul este probabil cel mai lax sport în privința pariurilor. În acest moment, este acceptabil să pariezi pe propria victorie, așa cum a făcut Tyson Fury înainte de meciul său cu Wladimir Klitschko, când a mizat 200.000 de lire sterline pe succesul său.

Totuși, este interzis să pariezi pe altceva în afară de piața 1X2. Pariurile pe runde sau pe modalitatea de terminare a luptei pot aduce suspendări mari.

În UFC, cea mai importantă promoție de MMA, lucrurile sunt mult mai stricte. După un scandal din 2023 în care un luptător a intrat în ring accidentat, iar apropiații săi au mizat pe înfrângerea sa, UFC-ul a interzis total pariurile pe MMA pentru cei implcați în sport, de la luptători la membri ai staff-urilor.

În concluzie, lumea sportului devine din ce în ce mai puțin tolerantă cu pariurile. Exemple precum titularul Angliei, Kieran Trippier, care a fost suspendat pentru că i-a dat unui prieten detalii despre transferul său la Atletico Madrid, informații transformate în profit, sunt multiple.

Sandro Tonali (Newcastle) și Nicolo Fagioli (Juventus) sunt alți doi jucători de mare profil suspendați din cauza pariurilor făcute. Ivan Toney, alt englez, dar și români precum Marius Șumudică, Mihai Voduț sau Cosmin Achim au fost și ei victime ale puterii pe care pariurilor o au asupra oamenilor implicați în sport.

Pentru că tentația financiară a unui câștig e mare, iar integritatea sportului poate fi afectată cu ușurință de cei implicați, este posibil să vedem chiar înăsprirea pedepselor care se aplică sportivilor care nu respectă regulamentele interne legate de pariuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024