Lifestyle

De ce nu faci febra cand esti bolnav

Publicat: 16 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce nu faci febra cand esti bolnav

Simțindu-vă rău, dar fără febră – acesta este un motiv de îngrijorare? Răspuns scurt: cel mai probabil, acest lucru se datorează caracteristicilor corpului tău.

O creștere a temperaturii corpului (febră) este  temporară și este de obicei asociată cu boli. Temperatura este un semnal din partea corpului că i se întâmplă ceva neobișnuit. Febra apare cu infecții virale respiratorii acute, inflamații în organism (de exemplu, poliartrita reumatoidă), din cauza supraîncălzirii la soare, după administrarea de medicamente sau vaccinări, odată cu dezvoltarea tumorilor.

În ciuda faptului că febra este o reacție normală la un iritant, o temperatură peste 38 de grade este incomodă pentru un adult . Cu simptomele ARVI – nas curbat, tuse, slăbiciune – fără temperatură, mulți oameni au o întrebare: de ce nu apare febra? Se pare că ucide infecția?

Acest lucru se întâmplă adesea. Febra pare să joace un rol cheie în combaterea mai multor infecții. Oncodermatologul Igor Sinelnikov explică faptul că unele bacterii și viruși nu tolerează temperaturi ridicate (de la 38 de grade) și pierd capacitatea de a supraviețui și de a se înmulți. Dar, în același timp, febra nu numai că scapă de infecții, ci și o sarcină pe termen lung asupra sistemului cardiovascular, creșterea muncii rinichilor și a ficatului.

 

Chiar dacă vă simțiți rău, vă doare gâtul, doriți să dormiți în permanență, nu aveți puterea de a merge sau de a lucra, este posibil să nu aveți febră. Aceasta înseamnă că corpul dumneavoastră nu a considerat necesar să vă ridicați temperatura corpului. Având în vedere efectele secundare menționate mai sus ale febrei, acest lucru nu este un lucru rău.

Se crede că adulții sunt mai puțin susceptibili de a avea febră mare decât copiii, datorită faptului că copilul are un corp mai puternic, care reacționează instant la infecție. Dar nu există dovezi științifice în acest sens. Totul depinde de boala specifică și de răspunsul unui anumit organism la aceasta.

Creșterea temperaturii apare de cele mai multe ori ca un răspuns al sistemului imunitar la o infecție

Temperatura crește cu diverse boli. Și aceasta este o variantă a reacției de protecție a organismului la un factor patogen: infecție, antigen străin. Uneori apare și agresivitatea autoimună: „atacurile” corpului asupra sa. Mecanismul febrei este asociat cu eliberarea mediatorilor inflamatori din celulele care alimentează sistemul imunitar.

Dacă o persoană are simptome ale unei boli respiratorii, dar nu există febră, aceasta indică faptul că boala se desfășoară sub această formă. Nu există date fiabile care arată că lipsa temperaturii în ARVI reflectă un răspuns slab sau bun la infecție. Așa se întâmplă această boală la o anumită persoană.

O reacție la temperatură scăzută la infecție nu este întotdeauna determinată de caracteristicile corpului. Aceasta este adesea o caracteristică a infecției. Dar există grupuri de oameni de la care nu ar trebui să vă așteptați la o reacție puternică. Este vorba de persoane în vârstă, pacienți care primesc în mod constant imunosupresoare. În același timp, absența febrei în bolile infecțioase nu poate fi considerată ca un semn al unei boli latente concomitente.

 

Adauga un comentariu