Prima pagină » Magazin » De ce nu renunță românii la încălzirea cu lemn de foc?

De ce nu renunță românii la încălzirea cu lemn de foc?

20 mai 2024, 12:30,
BZI.ro, în Magazin

Conform unui studiu realizat în 2023, aproximativ 3.5 milioane de locuințe din România sunt încălzite cu lemn de foc, ceea ce ne arată că peste 80% din românii din mediul rural își încălzesc locuința cu combustibil solid. De asemenea, există o mulțime de locuințe și în mediul urban în care confortul termic este obținut prin arderea lemnului și a altor tipuri de combustibil solid.

Date fiind aceste cifre, nu puține persoane se întreabă de ce nu renunță românii la încălzirea cu lemn de foc. Această curiozitate reprezintă subiectul articolului nostru, așa că dacă îți propui să afli răspunsul dar și alte date utile despre încălzirea cu lemne, articolul nostru sigur îți va fi de ajutor.

  • Lemnul de foc este combustibilul principal pentru încălzirea locuințelor din mediul rural și nu numai

Popularitatea lemnului de foc pentru încălzire poate fi ușor justificată. Înainte de toate, lipsa alternativelor poate fi un foarte bun exemplu în acest sens!

Rețeaua de gaze naturale lipsește din majoritatea localităților rurale din România, iar electricitatea este mult prea costisitoare pentru a fi utilizată la încălzirea casei. Prin urmare, combustibilul solid rămâne poate soluția cea mai accesibilă.

Cu toate acestea, lipsa alternativelor nu reprezintă singurul motiv pentru care atât de mulți români aleg să își încălzească locuințele doar cu lemn de foc.

Vorbim despre un tip de combustibil solid care se poate dovedi a fi foarte avantajos, atât timp cât este gestionat cu responsabilitate, iar astfel această resursă nu este deloc de ignorat.

Descoperind avantajele pe care le oferă încălzirea folosind centrale pe lemne, te vei convinge imediat că este o opțiune pe care și tu trebuie să o ai în vedere. Continuă să citești articolul nostru pentru a afla mai multe informații în acest sens.

  • Avantajele importante oferite de către centralele pe lemne și alte tipuri de combustibil solid

După cum bine precizam anterior, centralele pe lemne de foc oferă diverse avantaje care explică, la rândul lor, popularitatea acestui tip de combustibil.

Într-adevăr, clasicele sobe nu sunt întocmai eficiente, avantajoase și nici prietenoase cu mediul. Prin urmare, atunci când spunem că lemnul de foc reprezintă o resursă cu un potențial major, ne referim la exploatarea sa într-un sistem de încălzire modern, conform standardelor actuale.

În schimb, atât timp cât lemnul de foc este exploatat într-un sistem de încălzire modern, așa cum este o centrală pe lemne, acesta se dovedește a fi o resursă cu un potențial major. Iată care sunt câteva dintre cele mai importante avantaje oferite de încălzirea cu lemne într-o centrală pe lemne:

  • Costuri prietenoase cu portofelul

Situația financiară a celor 80% dintre români care folosesc încălzirea pe lemne nu este foarte roz, ceea ce poate fi un argument pentru care aceștia au ales lemnul de foc pentru încălzire.

Discutăm despre o resursă accesibilă și avantajoasă totodată din punct de vedere al costurilor. La achiziționare, lemnul de foc nu este foarte scump iar costurile scad și în ceea ce privește încălzire, atât timp cât este ars într-o centrală performantă.

Centralele Liepsnele reprezintă un foarte bun exemplu în acest sens. Așa cum spuneam, arderea lemnului de foc se face astăzi diferit în comparație cu anii din urmă, această resursă fiind mult mai eficient exploatată datorită tehnologiilor moderne din dotarea centralelor pe lemne.

Astfel, dacă te preocupă reducerea costurilor pentru încălzire, centralele pe lemne reprezintă o alegere inspirată.

  • Confort și siguranță în timpul sezonului rece

Folosirea lemnului de foc pentru încălzire poate oferi tot confortul termic de care ai nevoie în sezonul rece, astfel încât să te poți bucura chiar și de cele mai geroase zile de iarnă.

Eficiența arderii lemnului este la un nivel foarte ridicat, atât timp cât lemnul de foc se află în condiții optime pentru ardere și mai ales dacă este exploatat într-un sistem de încălzire performant. În cazul centralelor Liepsnele, recomandate anterior, randamentul este la un nivel superior, așa că potențialul caloric al lemnului este exploatat la capacitate maximă.

De asemenea, arderea lemnului într-o centrală modernă se face în condiții de siguranță deplină, evitându-se astfel accidentele care reprezintă subiect de știri în fiecare zi a sezonului rece. Acestea au sisteme de siguranță foarte bine puse la punct, sunt instalate într-o anexă din exteriorul casei și totodată sunt construite din materiale groase, care garantează durabilitate și siguranță.

Aceste avantaje pot fi, la rândul lor, motive importante care au dus la popularitatea combustibilului solid în România.

  • Gestionare responsabilă a resurselor oferite de către mediu

Chiar dacă preocuparea pentru mediul înconjurător nu face parte din obiceiurile noastre de zi cu zi, suntem siguri că tot mai mulți români fac astăzi alegeri gândindu-se și la efectele asupra mediului înconjurător.

Despre arderea lemnului se spune adesea că ar avea efecte nedorite asupra mediului înconjurător, aspect care este doar pe jumătate adevărat. Într-adevăr, atât timp cât lemnul este ars verde, într-o sobă veche, poluarea ar putea atinge cote îngrijorătoare. În schimb, dacă lemnul este bine uscat, iar mai apoi este ars într-o centrală modernă care arde inclusiv gazele rezultate în procesul de ardere, efectele asupra mediului înconjurător vor fi infime.

Mai mult decât atât, gestionarea resurselor naturale poate fi realizată responsabil și sustenabil, întocmai pentru ca gradul de poluare să fie redus la un nivel cât mai redus.

De exemplu, într-o centrală pe lemne pot fi arse diferite tipuri de combustibil solid, așa cum sunt deșeurile lemnoase, brichetele de rumeguș și alte resturi. În acest fel, nici un copac nu va fi tăiat pentru a obține combustibil solid.

După cum poți vedea, avantajele oferite de către centralele pe lemne pot fi foarte atractive. Cu toate acestea, trebuie să subliniem ideea că nu te vei bucura de ele atât timp cât nu vei alege corect sistemul de încălzire pentru confortul termic al casei tale.

Ne permitem să revenim cu recomandarea oferită și în rândurile anterioare și îți spunem că sistemele de încălzire Liepsnele pot fi o alegere pe care nu o vei regreta. Nu trebuie să ne crezi pe noi, ci pe numeroșii clienți mulțumiți care au lăsat recenzii pozitive precum sunt și următoarele:

„Daca vrei sa-ti cumperi cea mai buna centrala pe lemne, atunci trebuie sa alegi un model Liepsnele! Merita cumparat din toate punctele de vedere.” – Purice Andrei

„De ce să alegi Liepsnele? Ei bine, în primul rând pentru faptul că vei face economii pentru încălzire. Dacă vrei să îți încălzești casa cu combustibil solid, atunci recomand tuturor centralele Liepsnele.” – Teo Costea

„Îmi încălzesc casa de la țară, că am și o mică pădure deci lemnul de foc se găsește din belșug. Am ales Liepsnele datorită autonomiei de 30 de ore pe care chiar o obții, atâta timp cât ai lemn bun, casa bine izolată iar instalarea s-a facut ca la carte.” – Eduard Ailenei

Astfel de recenzii mai există o mulțime. Date fiind aceste declarații ale utilizatorilor de centrale pe lemne, popularitatea lemnului de foc este mai mult decât justificată. Drept urmare, concluzia noastră nu poate fi alta decât aceea că alegerea unei centrale pe lemne poate fi cea mai inspirată decizie pentru încălzirea casei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *