Lifestyle

De ce oftează câinii? Este acesta un semn de mulțumire sau un semnal de alarmă

Publicat: 26 feb. 2021
caine pomeranian pe iarba
Oftatul unui caine poate fi un semn de boala

Dacă ai un câine, atunci observi că de îndată ce te hotărăști să stai confortabil pe canapea într-o altă cameră, atunci câinele tău oftează, sare, se învârte în jurul tău, se întinde lângă tine și respiră profund.

Poate te-ai întrebat – câinele meu este într-adevăr nemulțumit de ceva sau este bolnav? Dacă acesta are ochii larg deschis sau doar pe jumătate sau dacă sta cu capul intre labe când oftează poate însemnă că câinele tău e mulțumit sau poate fi un avertisment că e bolnav.

Ce înseamnă când câinele meu oftează?

Potrivit unui studiu realizat în 2018 de Universitatea din Bari, Aldo Moro , câinii folosesc limbajul corpului pentru a comunica cu oamenii. Un oftat este un mod în care un câine poate exprima mulțumire sau dezamăgire.

Cercetătorului neuropsihologic Stanley Coren și antrenoarea de câini Sarah Hodgson susțin că oftatul unui câine poate însemnă un simplu semnal emoțional care pune capăt unei acțiuni. Acest lucru se întâmplă după ce câinele dumnevoastră a terminat de mâncat ceva bun sau a-ți terminat să vă jucați cu el. Acest tip de oftat spune de obicei „Mă mulțumesc și mă voi așeza aici o vreme”.

American Kennel Club spune că oftatul unui câine cu ochii pe jumătate deschiși este un semn de placere, iar dacă tine ochii deschiși când oftează poate însemnă dezamăgire.

Poate fi oftatul unui câine un semn de boala?

Cel mai adesea oftatul unui câine nu este un motiv de îngrijorarea. Cu toate acestea daca oftatul unui câine este însoțit de gemete poate fi un semn de durere sau disconfort. Oftarea și gemetele excesive ar putea însemna că câinele dumnevoastră are osteoartrita , o afecțiune în care țesutul dintre articulații se uzează; ascita, umflarea abdominală cauzată de o acumulare de lichid; sau panosteită, creștere rapidă a oaselor. Toate aceste afecțiuni medicale sunt dureroase și ar putea făcea că câinele dumnevoastră să ofteze și să geamă mai des din cauza durerilor.

Dacă oftatul câinelui este însoțit și de o lipsa de energie sau de pofta de mâncare, ar putea fi un semn a unei infecții. În acest caz cel mai sigur ar trebuii să mergeți de urgenta la un veterinar.

Ce înseamnă când câinele oftează puternic

Este important să fiți atent la câinele vostru când oftează. Ceea ce credeți că sună că un oftat ar putea fi de fapt o respirație șuierătoare, ceea ce ar putea indica o problemă respiratorie. Suspinul poate fi însoțit și de un sunet cauzat de un blocaj al cailor respiratorii. O cale respiratorie restrânsă ar putea fi un simptom de alergii , astm, viermi cardiaci, boli de inimă, boli pulmonare obstructive cronice (o afecțiune inflamatorie pe termen lung) sau o trahee în colaps. Verificați dacă gingiile câinelui vostru devin albastre – acesta este un semn că nu primește suficient oxigen și ar trebui să fie văzut imediat de un veterinar.

Indiferent daca sunteți atent la cum oftează câinele sau nu, ar trebuii să mergeți periodic la veterinar pentru un control de rutina.

Adauga un comentariu