Stiati ca Romania, prima tara petroliera din lume, a avut prima sonda, dar si rafinarie de ”aur negru”si a fost pioniera in exportul benzinei? Istoria ne demonstreaza, inca o data, ce putere, capacitate are tara noastra si ce comori se ascund pe aceste meleaguri.
Romania, prima tara petroliera din lume
Pe teritoriul Romaniei, urme de bitum au fost gasite inca din vremea razboiului daco-roman. In secolul al XV-lea, sunt mentionate, oficial, gropile de pacura de la Lucacesti, actualul oras Moinesti al judetului Bacau. Primele explotari ale titeiului sunt mentionate, 3 secole mai tarziu. La ”aurul negru” aveau acces marii domni, boierii bogati sau manastirile, pentru iluminat sau ungerea osiilor.
Arhiepiscopul credinciosilor catolici din Moldova, Marco Bandini, mentiona in anul 1646, in asa numitul Codex Bandini, cum satenii din Pacuri, Dofteana, Poieni si Mosoare foloseau titeiul drept leac. Si domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir, va descrie exploatarea petrolului din aceasta regiune in Descriptio Moldaviae.
Zonele cele mai importante pentru inceputurile petroliere ale Romaniei sunt bazinul Trotus, Valea Tazlaului si Depresiunea Darmanesti.
Prima sonda, forata mecanic, a fost exploatata tot pe teritoriul Moldovei, in Poieni din Bacau, in anul 1861. Sonda reprezinta un punct de reper pentru petrolistii din Romania.
Lucacesti, prima sonda petroliera
In secolul al XIX-lea, in anul 1857, in satul Lucacesti se va da in folosinta prima sonda petroliera din lume. Aici existau si primele distilerii petroliere din lume-1837-1840, iar in anul 1844 se va deschide si cea de la Moinesti. Pentru aceste gazarii se folosea o metoda de extragere, asemenatoare cu cea folosita de tarani pentru obtinerea tuicii.
Prima rafinarie industriala
Romania mai nota o premiera mondiala a anului 1857. In orasul industrial, Ploiesti se inaugura prima rafinarie industriala, ”Fabrica de gaz”, ce apartinea fratilor Mehedinteanu(Theodor si Marin). Fabrica, dotata cu aparatura nemteasca, permitea obtinerea unui petrol lampant de calitate. Astfel, cei doi au reusit sa obtina concesiunea pe mai multi ani a iluminarii cu gaz a Ploiestiului si Bucurestiului. Odata cu deschiderea rafinariei, Ploiestiul devine ”capitala aurului negru” a Europei.