De ce se aburesc geamurile în sezonul rece. În sezonul rece, apariţia condensului pe geamurile termopan ne dă tuturor bătăi de cap.
Cauza formării condensului pe geamurile termopan este de fiecare dată aceeași. Temperatura scăzută a geamului și umiditatea excesivă din încăpere. Condensul se formează pe geamuri în diferite moduri: uneori se formează doar pe suprafața interioară a geamului. În alte situații se formează pe suprafața sticlei din interiorul geamului, iar în alte cazuri atât în interiorul geamului, cât și în încăpere.
Diferența este că, în primul și în al doilea caz aceasta este doar o problemă de ventilație. În al doilea caz mai este o problemă: montajul geamului, sau mai precis etanșeitatea. Sticla din mijlocul geamului nu ar trebui, în nici un caz, să formeze condens. Acest fenomen indică o defecțiune de etanșare a sticlei.
De ce se aburesc geamurile
Aburirea geamurilor – condensul – este de fapt apa rezultată în urma evaporării vaporilor de apă în încăpere. Acești vapori apar în urma activităților din casă: respiratul, gătitul, spălatul etc.
Care sunt factorii principali care cauzează condens:
– Conținutul de vapori de apă din aer;
– Temperatura din interiorul încăperii;
– Temperatura exterioară.
De ce se aburesc geamurile. Temperatura se poate menține cu ajutorul geamurilor de termopan, care sunt, însă, învinse de condens.
De aceea am decis să vă propunem în continuare o metodă ieftină, dar foarte eficientă. Iată cum scăpați de această problemă: folia PET cu grosimea de 0,5 mm.
Ce aveţi de făcut
Acoperiți rama ferestrei termopan cu bandă adezivă dublă și lipiți folia deasupra. Scoateți apoi stratul protector și folia va deveni transparentă.
Dar luați aminte! Cea mai bună soluție pentru a scăpa de umiditatea ridicată este un sistem de ventilație corespunzător în încăpere.
Măsuri pentru a preveni apariţia umidităţii excesive în casă
– Achiziţionaţi-vă un dezumidificator
– Dacă obişnuiţi să vă uscaţi hainele în casă, ar fi bine să renunţaţi la acest obicei cât mai repede
– Aerisiţi câteva minute ori de câte ori constataţi apariţia condensului pe geamuri
– Folosiţi hota deasupra aragazului atunci când gătiţi
– Înlocuiţi sticla geamului termopan cu una Low-E patru anotimpuri
– Nu lăsaţi aragazul pornit atunci când nu îl folosiţi
– Izolaţi cât mai bine subsolul casei, pentru a-l menţine cât mai uscat. Nu uitaţi să aerisiţi şi podul casei
– Deschideţi geamul de la baie după fiecare dus
– În cazul în care consideraţi ca sistemul de ventilaţie al casei poate fi îmbunătăţit, nu uitaţi să consultaţi un specialist
– Mare atenţie la plantele pe care le avem în locuinţă! Ar fi indicat că numărul lor să fie limitat şi nu le udaţi în exces în sezonul rece!