Prima pagină » Stiri si curiozitati » De ce se stinge candela. Ce fel de vești vei primi

De ce se stinge candela. Ce fel de vești vei primi

03 mart. 2021, 15:16,
în Stiri si curiozitati

Una dintre cele mai întâlnite practici în rândul credincioșilor ortodocși este aprinderea candelelor sau a lumânărilor înaintea icoanelor.

În biserică, acest obicei este săvârșit de preoți, de monahi, iar în case de de fiecare credincios. Mulți creștini ortodocși se întreabă de ce se stinge candela și ce semnificație ar putea avea asta.

Prin lumina candelei, credincioșii aduc o mică jertfă lui Dumnezeu, un semn de recunoștință pentru toate binefacerile revărsate asupra vieții noastre.

Aprinderea candelelor este considerată de preoți ca un o manifestare a faptului că lumina este credință, iar lumina este Hristos. Practic, în centrul rugăciunii oricărui creștin făcută în fața icoanelor trebuie să fie lumina candelei, lumina lui Hristos.

Aprinderea candelei simbolizează și o liminare a chipului sfântului reprezentat în ea, pentru că sfinţii sunt numiţi fii ai luminii.

În plus, untdelemnul și fitilul care ard în candelă arată că viața noastră trebuie închinată lui Dumnezeu, credincioșii arzând de dragoste pentru El și mistuind prin rugăciune și smerenie toate patimile.

De ce se stinge candela: E semn rău!

Credincioșii știu că în cazul luminii candelei care sunt aprinse pentru vegherea icoanelor este semn rău dacă flacăra se stinge. Atunci când candela se stinge trebuie să ne așteptăm la întâmplări mai puțin obișnuite. În cazul în care flacăra candelei se stinge fără motiv, trebuie să ne așteptăm la vești cumplite.

O dovadă a acestei învățături bisericești privind candela este cea legată de candela care luminează mormântul lui Ștefan cel Mare, de la Mănăstirea Putna. Astfel, se spune că de la înmormântarea celui mai mare domnitor al Moldovei, candela s-a stins doar de două ori, ambele în 1940. Prima dată s-a întâmplat pe 28 iunie 1940, când a fost cedată Basarabia. A doua oară, s-a întâmplat a doua zi, când Bucovina a fost ruptă de la țara mamă și cedată rușilor

Persoanele mai în vârstă cred că ţinerea candelei aprinse întârzie venirea morții și, în plus, să n uriște să le vină ceasul sfârşitului pe neaşteptate şi să moară fără lumină, să meargă la Hristos fără lumină.

De câte ori se aprinde candela. Ce spun preoții

Preotul Andrei Atudori consideră că ar fi foarte bine să fie ținută aprinsă candela cât mai mult timp. Totuși, în condițiile în care ești plecat din casă pentru multă vreme este periculos să lași candela aprinsă. Dacă, totuși, ești acasă, și chiar dacă nu te rogi, este bine să ții candela aprinsă cât mai multă vreme.

„Candela ne ajută în primul rând la adunarea minții și la odihnirea gândurilor. Lumina lui Hristos luminează tuturor. În Biserica de Răsărit, totul este lumină, căci în toate transpare Hristos, Lumina lumii. De aceea, ține candela aprinsă cât de des poți și dă slavă lui Dumnezeu pentru toate“, le-a transmis preotul Andrei Atudori credincioșilor.

Arderea continuă a candelei este răspunsul creştinului credincios la îndemnul lui Iisus Hrisots: „Privegheaţi că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului“.

Ce să nu faci la candela aprinsă

Sunt unele practici legate de candelă care nu doar că nu ajută, dar chiar pot face rău unui creștin. În primul caz, închinarea la „îngerul candelei“, care de fapt nu există, deoarece îngerii se dăruiesc spre ocrotire doar fiinţelor vii.

În ceea ce privește punerea unei dorinţe atunci când aprinzi candela, învățăturile creștinești spun că atunci când aprinzi candela te închini şi faci rugăciuni, deci nu îți pui dorinţe.

Scrierea unui nume pe un bileţel şi arderea acestuia în flacăra candelei este un gest de batjocorire a importanţei creştine a candelei şi aduce un mare păcat asupra celui care îl săvărșește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`