International

De la dolari la euro! Gigantul petrolier al Rusiei face schimbări

Publicat: 25 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De la dolari la euro Gigantul petrolier al Rusiei face schimbări

Rosneft a stabilit utilizarea monedei euro în absolut toate contractele noi de export.

Compania petrolieră din Rusia ce este lider, decide să aducă schimbări majore. Lovitura pentru moneda americană este dată de Rosneft. A schimbat în totalitate contractele, trecând de la dolari la euro. Acest lucru a fost făcut pentru a proteja tranzacţiile de sancţiunile date de Statele Unite ale Americii.

Directorul general al grupului vede această trecere ca o parte a strategiei Rusiei de a reduce dependența de moneda americană. Schimbarea radicală este considerată improbabilă în ceea ce priveşte creşterea rolului pentru Rusia, declară joi directorul general. Acest fapt este susţinut de dobânzile negative practicate de Banca Centrală Europeană (BCE).

”Toate contractele noastre de export sunt deja implementate în euro, iar potenţialul de a lucra cu moneda europeană este foarte ridicat”, a declarat Secin pe un forum economic din oraşul Verona, Italia.

”În prezent este o măsură forţată, pentru a proteja compania de impactul sancţiunilor Statelor Unite”, a spus acesta.

Adoptarea acestei schimbări aduce veşti negative în ceea ce priveşte compania Rosneft. Washington D.C. avertisează că se vor impune sancţiuni împotriva gigantului petrolier. Sancţiunile vizează operaţiunile grupului din Venezuela, însă fiind considerate ilegale de către Rosneft.

Rusiei i se aduc acuzaţii din cauza rolului jucat în criză ucraineană şi a amestecului în alegerile americane. Sancţiunile Statelor Unite date Moscovei sunt de natură financiară şi economică.

Rapoartele financiare ale companiei în anul 2018 aduc cifre exorbitante. Liderul Rusiei a exportat petrol şi produse petroliere în valoare de 5.700 de miliarde de ruble (89 miliarde de dolari).

Novatek, gigantul producător de gaze naturale lichefiate din Rusia se alătură companiei Rosneft. Joi, acesta a anunţat trecerea la tranzacţiile în moneda americană. Se doreşte evitarea impactului sancţiunilor americane pentru adoptarea acestei decizii.

Banca centrală a Rusiei a redus în anul 2018 ponderea dolarului american în rezervele sale, în timp ce Vladimir Putin a cerut de-dolarizarea. Preşedintele rus are la baza motivul limitării expunerii la riscul unor noi sancţiuni din partea Americii.

Trecerea de la dolari la euro aduce şi dezavantaje. Cel mai important este ca BCE cere băncilor să plătească dobânzi pentru a păstra rezerve la banca centrală. Acest fapt conduce la o politică a dobânzilor negative.

Adauga un comentariu