International

De unde provin radiațiile detectate în nordul Europei

Publicat: 03 iul. 2020

Două agenţii nucleare ale ONU au detectat niveluri ridicate de radioizotopi în nord-estul Europei, dar asigură că aceste emisii, a căror origine ar fi o centrală nucleară din zona baltică, nu prezintă niciun risc, transmite vineri EFE. Mai multe ţări nordice – Suedia, Norvegia, Finlanda – au semnalat în ultima săptămână din luna iunie o creştere a radioactivităţii de origine civilă, atestată de asemenea şi de alte institute. Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat vineri la Viena că, potrivit informaţiilor primite din 47 de ţări, „concentraţia în aer a particulelor (radioactive) este foarte mică şi nu prezintă niciun risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu”.

AIEA indică faptul că aceste niveluri de radioizotopi, puţin mai ridicate decât de obicei, „provin probabil de la un reactor nuclear în stare de funcţiune sau de mentenanţă, când se pot produce foarte slabe emisii radioactive”, conform EFE şi AFP. Agenţia a exclus ca scurgerea să aibă legătură cu o manipulare necorespunzătoare a materialului nuclear şi nu consideră că aceasta ar proveni de la o instalaţie de prelucrare a combustibilului, de la un depozit de combustibil nuclear uzat sau de la instalaţii industriale sau medicale.

AIEA afirmă, de asemenea, că „nu poate încă stabili unde se află acest reactor”.

La rândul său, Organizaţia Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO), de asemenea cu sediul la Viena, a raportat duminica trecută că staţiile sale de măsurare din Suedia au detectat niveluri anormale de ruteniu şi cesiu (Ru-103, Cs-134 şi Cs-137).

CTBTO, ale cărei staţii permit de asemenea măsurarea creşterilor radioactive de origine civilă, a publicat o hartă care localizează originea posibilei scurgeri într-o vastă regiune din jurul Marii Baltice, cuprinzând treimea sudică a Suediei, jumătatea sudică a Finlandei, Estonia, Letonia, precum şi o largă zonă din jurul frontierei nord-vestice a Rusiei, inclusiv Sankt-Petersburg. Potrivit AFP, AIEA a făcut un schimb de informaţii cu peste 40 de ţări, între care Rusia şi Letonia, care nu au semnalat „niciun eveniment” nuclear deosebit pe teritoriul lor.

Săptămâna trecută, Institutul olandez pentru sănătate publică şi mediu (RIVM) semnalase că „radionuclizii provin din direcţia Rusiei occidentale”, fără a putea furniza o localizare mai precisă.

Un nor radioactiv se află deasupra Europei: „Nu daţi vina pe noi”

Suedia reclamă prezenţa unui nor radioactiv. Rusia se apără şi cere să nu fie învinuită.

„Rusia nu a fost informată de vreo situaţie de urgenţă în ceea ce priveşte detectarea de particule nucleare în Marea Baltică”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov. „Nu ştim sursa informaţiilor. Noi avem un sistem de monitorizare a nivelului de radiaţii foarte avansat, şi nu avem nicio alertă de urgenţă. Nu daţi vina pe noi”, a mai spus acesta, conform nationalpost.com.

Senzorii de radiaţii din Stockholm, Suedia, au detectat un nivel mai mare decât de obicei al radiaţiilor. Cu toate astea, nivelul este în continuare inofensiv. Izotopii detectaţi ar fi produşi în urma fisiunii nucleare, cel mai probabil din Marea Baltică sau din apropierea acesteia, transmit oficialii suedezi.

Lassina Zerbo, membru în Organizaţia Tratatului Interzicerii Testelor Nucleare, a scris pe Twitter despre eveniment şi a trasat pe hartă o zonă din Rusia, considerată punctul de origine al radiaţiilor.

„22/23 iunie 2020. Staţia SEP63 a detectat 3 izotopi, Cs-134, Cs-137 şi Ru-103, la un nivel mai ridicat decât de obicei. Regiunea din care este posibil să fie plecat aceste radiaţii este notată cu portocaliu pe hartă”, a scris acesta.  Potrivit autorităţilor ruseşti, cele două centrale nucleare din zonă funcţionează complet normal.

 

Adauga un comentariu