Prima pagină » Actualitate » Decizia finală a Sfântului Sinod privind ritualul Botezului. Preoţii sunt obliogati să cunoască starea de sănătate a copilului
Decizia finală a Sfântului Sinod privind ritualul Botezului. Preoţii sunt obliogati să cunoască starea de sănătate a copilului

Decizia finală a Sfântului Sinod privind ritualul Botezului. Preoţii sunt obliogati să cunoască starea de sănătate a copilului

26 feb. 2021, 10:27,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Joi, 25 februarie 2021, Sfântul Sinod a luat o decizie finală în ceea ce priveşte Taina Botezului. Astfel, ritualul nu va fi schimbat, însă preoţii vor fi obligaţi să fie mai responsabili. În momentul săvârşirii Sfintelor Taine preoţii trebuie să aibă o întâlnire cu părinţii şi naşii copilului, înainte de a-l scufunda în cristelniţă, pentru a se informa despre starea copilului, după consultarea cu pediatrul.

Taina Botezului nu va fi schimbată, însă preoţii pentru a evita eventualele evenimente tragice vor fi mai responsabili.

”Sfântul Sinod a reamintit obligaţia statutară a Bisericii Ortodoxe Române de a rămâne în comuniune şi unitate dogmatică (doctrinară), liturgică (sacramentală) și canonică (disciplinară) cu Biserica Ortodoxă universală. Prin urmare, Biserica Ortodoxă Română nu poate modifica doctrina să, ritualul său liturgic-sacramental şi disciplina să canonică, îndemnând pe toți slujitorii săi la mai multă responsabilitate în săvârșirea Sfintelor Taine şi ierurgii”, spun reprezentanții BOR în comunicatul remis presei.

Ce precizări a făcut Sfântul Sinod cu privire la Taina Botezului

Sfântul Sinod a transmis o serie de informaţii prin care se vor evita discuţiile, îngrijorările şi neînţelegerile. Decizia vine în contextul în care a avut loc o tragedie la Suceava, acolo unde un copil a decedat după ce a fost botezat.

Aşadar, preoţii vor fi instruiţi pe tema Botezului copiilor cu sănătate precară.

Ce obligaţii au preoţii

Cu puţin timp înainte de a boteza copilul, preotul este obligat să se întâlnească cu părinții și nașii copilului, care, după consultarea lor cu un medic pediatru, vor prezenta părintelui starea de sănătate a pruncului şi dorinţa ca el să fie botezat.

De asemenea, în cadrul Facultăților de Teologie din Patriarhia Română, Sfântul Sinod a transmis că se va acorda o atenție mult mai mare practicii liturgice în ceea ce priveşte săvârșirea actului întreitei cufundari din timpul slujbei Botezului, practică liturgică ce este obligatorie pentru studenții teologi din anii terminali ai secțiilor de Teologie Pastorală;

Nu în ultimul rând, în fiecare protopopiat din cuprinsul Patriarhiei Române va fi efectuată o consfătuire anuală cu preoţii, cu referire la săvârșirea corectă a fiecărei Sfinte Taine. Vor fi susținute, totodată, cateheze cu credincioşii privind semnificaţia duhovnicească a Sfintelor Taine.

Sinodul a mai menţionat anul 2022 în Patriarhia Română ca Anul Omagial al Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al Sfinţilor isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț.

În altă ordine de idei, se vor începe demersurile de canonizare a unor mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, în anul 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Reamintim faptul că în mediul online au apărut primele imagini de la botezul bebelușului de șase săptămâni din Suceava. În imaginile video nu se văd momentele de după scufundare. Deși filmarea este scurtă, se poate observa faptul că preotul a acoperit cu mâna gura și nasul copilului. Apa, totuși, ar fi ajuns în corpul micuțului. După întreaga scenă, copilul a ajuns de urgență la cea mai apropiată unitate medicală, unde a și murit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024