International

Decizia guvernului Republicii Moldova, după vizita Maiei Sandu în Ucraina

Publicat: 27 iun. 2022
Republica Moldova a exportat 1,1 milioane de tone de grâu în Orientul Mijlociu și Africa

Guvernul Republicii Moldova a anunțat astăzi, 27 iunie, ridicarea interdicției asupra exportului pentru grâu și făină, în contextul presiunilor cu privire la recolta următoare și al protestelor susținute de fermierii care vor să își poată muta recolta precedentă, pentru a elibera facilitățile de stocare.

În acest sens, Chișinău a impus, la data de 1 martie, restricții pentru a se asigura că aprovizionarea în plan intern este suficientă, după ce războiul dintre Rusia și Ucraina a afectat rutele obișnuite de export de la Marea Neagră ale Republicii Moldova. Excedentul exportabil al Republicii Moldova în sezonul iulie-iunie 2022/2023 va totaliza 720.000 tone de grâu, inclusiv noua recoltă şi stocurile rămase, a anunţat, pentru Reuters, Asociaţia Exportatorilor Locali de Cereale.

Republica Moldova a exportat 1,1 milioane de tone de grâu în Orientul Mijlociu și Africa

În perioada august 2021 – februarie 2022, Republica Moldova a exportat 1,1 milioane de tone de grâu în Orientul Mijlociu și Africa, însă nivelul livrărilor Republicii Moldova în actualul sezon depinde și de disponibilitatea rutelor de export. În urmă cu o săptămână, fermierii din câteva regiuni ale țării s-au alăturat protestelor în care se solicita deblocarea exporturilor înainte de începerea recoltării în zilele următoare. Aceștia au cerut Guvernului să-i ajute să sporească livrările pe calea ferată spre porturile de la Marea Neagră în ţările vecine, România şi Bulgaria.

Recolta de grâu a Republicii Moldova în acest an ar urma să se situeze la 900.000 tone, faţă de nivelul record recoltat în 2021, de 1,7 milioane de tone, din cauza secetei din toamnă şi din primăvară. Aproximativ 380.000 de tone de grâu pentru morărit din noua recoltă sunt necesare pentru consumul intern în acest sezon, a informat Ministerul Agriculturii. Capacitatea de depozitare a cerealelor este aproape completă în prezent, cu 720,000 tone de grâu, porumb şi seminţe de floarea soarelui.

Republica Moldova a primit statutul de stat candidat la aderarea la UE

Săptămâna trecută, Republica Moldova și Ucraina au primit statutul de țări candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Decizia „istorică” a fost luată în unanimitate, de către liderii Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de președintele Klaus Iohannis.

„O realizare istorică astăzi, când Consiliul European a acordat statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. Am ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. Am acordat, de asemenea, perspectiva europeană Georgiei, făcând pași importanți înainte”, a scris pe Twitter președintele Klaus Iohannis.
Adauga un comentariu