Razboi în Ucraina

Decizie de ultimă oră! Rusia se retrage din Consiliul Europei „din propria sa voință”

Publicat: 15 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Decizie de ultimă oră Rusia se retrage din Consiliul Europei din propria sa voință
În cea de-a 20-a zi de când a invadat Ucraina, Rusia a anunțat că se retrage din Consiliul Europei

Decizie de ultimă oră! În cea de-a 20-a zi de când a invadat Ucraina, Rusia a anunțat că se retrage din Consiliul Europei. Secretarul general al Consiliului a primit, în acest sens, o scrisoare din partea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

Rusia se retrage din Consiliul Europei

Anunțul oficial cu privire la retragerea Rusiei din Consiliul Europei a fost făcut de către vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, Piotr Tolstoi. Acesta a declarat că Rusia se retrage din Consiliul Europei „din propria sa voință”, aceasta fiind „o decizie echilibrată și deliberată”.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că retragerea Rusiei din această organizație îi va permite să reintroducă pedeapsa cu moartea, care a fost abolită în 1996.

Vladimir Putin nu mai dă înapoi

Dacă va fi aprobată, această rezoluție va duce la inițierea procedurii de excludere completă a Rusiei din organismul internațional. Șeful comitetului internațional al Dumei de Stat, Leonid Slutsky, a anunțat deja că la ieșirea din Consiliul Europei, Rusia va denunța Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Rusia va fi forțată să denunțe Convenția Europeană a Drepturilor Omului din cauza retragerii acesteia din Consiliul Europei, a precizat deputatul rus, potrivit Nexta, canalul media al opoziției din Belarus.

Rusia a fost suspendată deja din calitatea sa de membru în Consiliul Europei, ca urmare a declanșării războiului în Ucraina. De asemenea, este important de precizat că statutul Consiliului Europei spune că încetarea de drept a calității de membru va avea loc abia la sfârșitul exercițiului financiar în curs, adică la 31 decembrie.

Rusia aduce acuzații NATO și UE

Federația Rusă acuză NATO și Uniunea Europeană că au transformat Consiliul Europei într-un instrument în serviciul expansiunii lor militaro-politice și economice către Est. Prin intermediul unui comunicat, Ministerul rus de Externe a anunțat că notificarea retragerii Federației ruse din Consiliul Europei a fost remisă marți, 15 martie 2022, secretarei generale a CoE Marija Pejcinovic Buric.

Anunțul Rusiei cu privire la retragerea din organizație vine la două săptămâni după ce Consiliul Europei a decis excluderea ei, precizând, totuși, că păstrează canalele de comunicare deschise cu Moscova.

De asemenea, la acea vreme, reprezentanții organizației au transmis că suspendarea nu este o măsură finală, ci mai degrabă una temporară. Iată că acum Rusia a declanșat oficial procedura de retragere din Consiliul Europei, anunțând că este o decizie echilibrată și deliberată.

Adauga un comentariu