Prima pagină » Eveniment-Social » Decizie istorică pentru o clădire-monument din Iași. Un mare colegiu pregătește o investiție spectaculoasă
Decizie istorică pentru o clădire-monument din Iași. Un mare colegiu pregătește o investiție spectaculoasă

Decizie istorică pentru o clădire-monument din Iași. Un mare colegiu pregătește o investiție spectaculoasă

30 dec. 2019, 04:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Un mare colegiu din Iași pregătește o importantă investiție. Aceasta este legată de o clădire-monument din oraș. Astfel, Colegiul Național „Mihai Eminescu” are un proiect ajuns în analiza Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției Județene pentru Cultură. Este vizată Casa „Mavrocordat”, ce cuprinde în fundație ruinele curții intitulate „Curtea de la Sărărie”. Aici se dorește a se realiza o Sală de Festivități

Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași se pregătește de o investiție importantă. Aceasta este legată de o clădire-monument din oraș. Deja, proiectul a ajuns în analiza Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției Județene pentru Cultură. Este vorba de studiu de fezabilitate pentru realizarea Sălii de festivități a Colegiului „Eminescu”. Aici, proiectant este arh. Bogdan Mihul, iar elaborator S.C. Mihul S.R.L. Imobilul se află în zona de protecție a Centrului istoric și a Curții Domnești.

Ruinele curții intitulate „Curtea de la Sărărie”

Este vizată Casa „Mavrocordat”, ce cuprinde în fundație ruinele curții intitulate „Curtea de la Sărărie”

„Clădirea veche a Liceului «M. Eminescu» este cunoscută în epocă sub numele de «Curtea domnească din Sărărie» sau «Casa luminăției sale domniței Zoe», anume Zoe Ghica. A fost proprietatea familiei Mavrocordat până în a doua jumătate a veacului trecut, când devine așezământ școlar. Înainte de a servi ca local liceului de fete «Oltea Doamna», a adăpostit, începând cu anul 1868, o școală particulară de învățământ liceal, cunoscută sub denumirea de Institutele Unite. Școala s-a bucurat de o mare notorietate în orașul Iași. Începând cu anul 1909, cladirea este închiriată de către Școala Secundară de Fete «Oltea Doamna»”, arată documentele istorice.

Astfel, clădirea veche a liceului prezintă deci o dublă importanță. A fost un timp reședință domnească temporară. A servit și ca sediu și loc de găzduire pentru demnitarii străini care au tratat Pacea de la Iași și tot aici s-au semnat tratativele de pace în urma Războiului ruso-austro-turc din 1787-1792.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024