Decizie pentru toți românii cu buletin! Este vorba despre posibilitatea de a fi modificat CNP-ul unei persoane, dar în cazuri excepționale. Chiar dacă CNP-ul este atribuit unei persoane de la naștere și este considerat permanent, există situații prevăzute de legislație în care acesta poate fi modificat. Iată când se atribuie un nou CNP.
Decizie pentru toți românii cu buletin!
Codul Numeric Personal (CNP) este un element esențial al sistemului administrativ din România, având rolul de a identifica fiecare cetățean român. Puțini știu însă că CNP-ul poate fi schimbat în anumite circumstanțe. Atribuit de la naștere, CNP-ul este folosit în documentele oficiale, cum ar fi certificatul de naștere, cartea de identitate, pașaportul, permisul de conducere și altele.
CNP-ul este considerat permanent, dar legea reglementează strict cazurile în care un CNP poate fi schimbat. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru modificarea CNP-ului este rectificarea actului de naștere, în cazul în care există erori. CNP-ul mai poate fi schimbat și dacă au fost greșeli la momentul atribuirii acestuia unei persoane. Dacă un CNP este atribuit greșit, autoritățile pot decide schimbarea acestuia pentru a corecta greșelile și a se conforma reglementărilor legale. O altă situație reglementată de lege care permite modificarea CNP-ului este schimbarea sexului. În cazul în care o persoană trece printr-o intervenție de schimbare a sexului, CNP-ul va fi actualizat pentru a reflecta această modificare.
Un alt aspect foarte important este faptul că, o dată ce un CNP este atribuit unei persoane, acesta rămâne permanent al acelei persoane. Chiar și în cazul în care persoana respectivă decedează, CNP-ul nu poate fi folosit pentru o altă persoană.
Reguli privind eliberarea cărții de identitate în 2025
Românii care își schimbă buletinul în acest an trebuie să știe care sunt pașii legali, dar și noile reguli pentru eliberarea unui nou act de identitate. În 2025, taxa pentru emiterea unei noi cărți de identitate este de 7 lei, iar aceasta poate fi achitată la ghișeele direcțiilor locale de Evidența Populației, la terminalele SelfPay, la filialele CEC sau la oficiile poștale. În același timp, cei care optează pentru carte de identitate provizorie trebuie să achite taxa în valoare de 1 leu pentru eliberarea acesteia. De asemenea, în funcție de județul în care se face actul de identitate, eliberarea acestuia poate dura între 5 și 20 de zile lucrătoare. Românii trebuie să știe că din 2031 cartea de identitate se va schimba și va avea dimensiunea unui card bancar. Până atunci se păstrează formatul clasic de buletin.
Persoanele care au buletinul expirat și vor să obțină unul nou trebuie să depună mai multe documente:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate actul de identitate
- certificatul de naștere, original și copie
- certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor,
- original și copie certificatul/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, original și copie
- extrasul de carte funciară sau documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, precum și, după caz, cel cu care se face dovada adresei de reședință, original și copie.
Extrasul de carte funciară trebuie să fie obținut cu cel mult 30 de zile anterior datei depunerii cererii documentul cu care se face dovada achitării contravalorii actului de identitate.
Românii trebuie să mai știe că deși CNP-ul este un element esențial al sistemului administrativ și este atribuit permanent, există excepții legale care permit modificarea acestuia în anumite circumstanțe. Procesul de schimbare a CNP-ului este reglementat de lege și se poate realiza doar în situații specifice, cum ar fi rectificarea actului de naștere, corectarea erorilor sau schimbarea sexului.
Asta de fapt era inclus in toata ambalarea actului normativ, schimbarea de sex. Da fratilor, si guvernantii romani o dau pe LGBTY. Asta votam noi ca prostii la alegeri!!!!!
„toți românii cu buletin”
pfiuuu
noroc ca nu ma incadrez 🙂