Actualitate

Declarație de presă la sediul MAI. Marcel Vela, Bogdan Despescu și Raed Arafat anunță Ordonanțele Militare nr. 5 și 6 – Video

Publicat: 30 mart. 2020

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat  susțin o declarație de presă la MAI.

„Ordonanța Militară 5 – se prelungesc măsurile suspendării zborurilor spre și din Spania / Italia către România pentru o perioadă de 14 zile. Măsurile nu se aplică zborurilor de transport marfă, umanitare. Persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile și vor răspunde penal conform legii”, a declarat Bogdan Despescu.

„Am văzut unele reacții și vor să clarific ordinul, să se înțeagă exact: Pacienții pentru care e necesară spitalizarea sunt internați în secțiile spitalelor unde s-au prezentat, sau în spitalele nominalizate. Bolnavul trebuie tratat! Trauma nu poate să aștepte fără să fie tratată până se așteaptă rezultatul COVID-19. Ambulatoriile. Am înțeles că mai multe au fost închise total. Dacă sunt cazuri ce trebuie să fie tratate, acest lucru poate fi programt și ordinul lasă medicul să decidă. Sunt 2109 cazuri confirmate în țară, 65 de decese cauzate de COVID-19. Subliniez situația deosebită din Suceava unde sunt 593 de cazuri raportate. În urma analizei realizate, am considerat că trebuie luate măsuri suplimentare la Suceava.”, a spus Raed Arafat.

„Este o situaţie complexă care trebuie analizată. Am luat o decizie extrem de importantă. Se instituie caratinarea Suceavei şi comunelor Adâncata, Salcia, Ipoteşti, Bosanci, Moară, Scheia, Pătrăuţi şi Mitocul Dragomirnei. E permisă intrarea, respectiv ieşirea, pentru transportul de mărfuri, materii prime şi pentru aprovizionarea populaţiei. Persoanele care nu locuiesc în zona carantinata dar desfăşoară activtati economice, medicale, administraţia publică locală, judiciar, servicii de utilitate publică, energetic pot intra în zona carantinata. Nu vor fi comercializate bilete, abonamente sau alte titluri de călătorie pentru zona carantinata decât dacă sunt respectate condiţiile.

Se împuterniceşte Centrul Judeţean de Coroordonare Suceava pentru a stabili completări şi derogări. În zona de protecţie, organele cu atribuţii vor stabili restricţii. În zona de protecţie e interzisă deplasarea persoanelor care aparţin altor categorii socio-profesionale. Persoanelor li se vor aduce la cunoştinţă obligaţiile ce le revin. Aplicarea măsurilor de verificare, control, se realizează de către personalul MAI în colaborare cu cel al MApN. Accesul pe Aerportul Internaţional e permis doar pentru zboruri cu aeronave de stat, de stransport marfa şi corespondenţa umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă şi aterizărilor tehnice necomerciale. CJ Suceava, cu primarii vor lua măsuri de a funcţiona serviciile de protecţie şi asistenta socială, utilităţi publice şi aprovizionarea cu alimente de bază pentru persoanele fără susţinători.”, a declarat Marcel Vela.
Adauga un comentariu