Actualitate

Declarații de ultimă oră la Ministerul Afacerilor Interne. Iată ce măsuri se vor lua – Video

Publicat: 17 mart. 2020

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Bogdan Despescu și Raed Arafat susțin în aceste momente o conferință de presă la Ministerul Afacerilor Interne.

„Am emis ordin de comandant, ordin al ministrului Afacerilor Interne sau ordonanță militară. Se suspendă activitatea de servire și consum, activitate organizată de restaurante, cafenele. Este permisă organizarea de către aceste firme a activității de comercializare a alimentelor și băturilor care nu presupun rămânerea clienților în aceste localuri.

Suspendarea activităților culturale, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc. Interzise organizarea oricărui eveniment care presupune pariciparea a peste 100 de persoane în spații închise. Am decis cu privire la export: ansamblele echipamentelor medicale fabricate în România nu fac obiectul restricțiilor la export. O altă decizie importantă: se suspendă toate zborurile efectuate spre Spania și din Spania către România pentru 14 zile. Măsura intră în vigoare de pe 18 martie.

Zborurile din Italia, am prelungit măsura suspendării acestora pentru o perioadă de 14 zile începând cu 23 martie 2020. Amintesc că erau deja prelungite până la această dată. Am emis un ordin prin care am stabilit că pe durata stării de urgență. Poliția va conduce operațional prin inspectoratele județene Poliția Locală care funcționează pe raza de competență. În această perioadă, avem nevoie de încredere, solidaritate”, a spus Marcel Vela.

”Sunt constituite echipe mixte de cercetare privind modul în care sunt respectate condițiile de izolare. A fost întărită prezența în stradă: Poliție, Jandarmeria, Poliția de Frontieră. Continuăm activitățile specifice la frontieră. Aceste măsuri sunt luate pentru binele cetățenilor”, a declarat Bogdan Despescu.

„Măsuri de redistribuire a medicilor rezidenți. Începând de mâine, rezidenții de la mai multe specialități se vor prezenta până la ora 12.00 la centrele de îndrumare pentru a merge la specialitatea lor. Rezidenții aflați în alte centre se vor prezenta la responsabilii de rezidențiat din centrul în care se află. În localitățile cu mai multe spitale, rezidenții vor fi repartizați în funcție de necesități.

Centrul va coordona toate centrele județene. Va fi la dispoziția MAI pentru operațiunile de coordonare în această situație. Din date existente, în țară au fost confirmate 217 cazuri, 3373 de persoane în carantină. Sunt date în dinamică și se pot schimba de la minut la minut. Urmează să se emită și alte ordine și dispoziții pentru pregătirea județelor pentru a sprijini populația.”, a declarat Raed Arafat.

„De fiecare dată când vom lua decizii le vom aduce la cunoștiința dumneavoastră în cel mai scurt timp. Toate măsurile sunt în scopul prevenirii eficiente a răspândirii pe teritoriul României. Nu suntem în situația de a închide orașe, raționaliza alimente. Rezolvăm ca elevii din Spania și Portugalia, care au participat la ERASMUS, să ajungă în țară.

Suntem la datorie într-un parteneriat corect și eficient cu toate instituțiile. Fac un apel spre diaspora: nu e bine să reveniți acum acasă. Veți intra în carantină. Fac un apel la maturitate. Trebuie să avem cu toții grijă, din țară, și din străinătate. Apelul nostru este simplu: respectați sfaturile medicilor și măsurile de autoprotecție și siguranță. Doar împreună vom reuși.”, a adăugat Marcel Vela.

 

Adauga un comentariu