International

Declarațiile unui oficial. Ucrainenii știau de începerea războiului?

Publicat: 14 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Declarațiile unui oficial. Ucrainenii știau de începerea războiului
Un oficial ucrainean a transmis că știau data la care Rusia urma să atace Ucraina

Un oficial ucrainean a transmis că știau data la care Rusia urma să atace Ucraina. Iată când se pregăteau de invazia forțelor armate!

În cadrul interviului, secretarul a mărturisit că la nivelul Kievului se știa de planurile de invazie ale Rusiei, dar au existat două chestiuni care i-au luat prin surprindere.

Danilov a fost a doua persoană care a intrat în biroul președintelui Zelenski, după ce Vladimir Putin a declanșat invazia pe 24 februarie, cu câteva minute după ministrul de Interne, Denis Monastîrski.

Kievul a ținut întâlniri și simulări despre calea de acțiune în caz de agresiune dinainte să înceapă războiul

Se pare că în birourile Consiliului de Securitate au avut loc întâlniri, negocieri și simulări despre modul în care guvernul ucrainean ar acționa în caz de agresiune, cu câteva săptămâni înainte de război.

Alexei Danilov a afirmat faptul că guvernul ucrainean era pregătit de război, doar că nu se aștepta ca Rusia să folosească teritoriul Belarusului pentru atac și că a estimat greșit data invaziei, crezând că aceasta va fi declanșată mai devreme.

Răspunsul lui Danilov la întrebarea reporterilor BBC

BBC: Într-un interviu acordat BBC la sfârșitul lunii ianuarie, colegul meu v-a întrebat despre posibilitatea unei agresiuni rusești împotriva Ucrainei. Ați răspuns: „Înțelegem planurile și intențiile Federației Ruse și nu trebuie să le repetăm aici, fiecare ar trebui să-și facă treaba”.

Și un alt citat: „Suntem pe deplin conștienți de ceea ce se întâmplă în lume”. Cu câteva zile înainte de război, președintele Volodimir Zelenski a promis că toată țara va merge la grătare în luna mai. Spuneți-mi, nu regretă astăzi autoritățile ucrainene aceste cuvinte?

Alexei Danilov: În primul rând, să luăm separat ce a spus președintele și ce am spus eu. Sunt gata să îmi asum fiecare cuvânt pe care îl spun. Eram conștienți de ce se va întâmpla în țara noastră. Mai mult, data atacului nu a fost 24 februarie, ci 22 februarie. Pe 22 februarie urmau să atace țara noastră în formatul actual.

Ucraina nu se aștepta ca un atac să aibă loc prin Belarus

Secretarul Alexei Danilov a mărturisit că singurul lucru la care ucrainenii nu se așteptau a fost ca Belarusul să fie implicat.

„Au fost discuții despre asta dar până la urmă ne-am gândit că va fi diferit. Dar s-a întâmplat așa cum s-a întâmplat. Dar (dovada) că ne pregătim, că societatea noastră se pregătea, și toată lumea se pregătea, este că pentru a 50-a zi apărăm”, a transmis acesta reporterilor.

Ucraina a depășit toate așteptările

Serviciile de informații de la nivelul mai multor țări au preconizat că Ucraina nu va rezista atacului pentru mai mult de 21 de zile.

„Niciun serviciu de informații din lume nu a dat țării noastre mai mult de 21 de zile. Șeful serviciilor de informații franceze și-a dat demisia pe 31 martie pentru că nu a prezis ce s-a întâmplat

Din octombrie până în noiembrie, am discutat cu un număr mare de delegații în această sală – din Statele Unite, Marea Britanie și alte țări – și le-am explicat ce nu au luat în calcul”, a explicat secretarul Consiliului de Securitate.

 

Adauga un comentariu