Prima pagină » National » Deducerea personală, câţi bani se acordă şi în ce condiţii
Deducerea personală, câţi bani se acordă şi în ce condiţii

Deducerea personală, câţi bani se acordă şi în ce condiţii

13 ian. 2020, 10:45,
în National

Deducerea personală în anul 2020 se acorda doar persoanelor care au în întreţinere invidizi, însă aceştia au câştiguri preponderent mici. Deducerea personală este caracterizată de suma cu care este micşorata baza impozitabila pentru câştigurile salariale. La final, angajatul plăteşte mai puţin la stat. Aceasta deducere se acordă în fiecare lună şi nu este suportată de angajator.

Potrivir Codului fiscal, angajaţii cu venituri lunare brute de până la 1.950 de lei poţi fi beneficiarii deducerii personale de la 510 – 1.310 lei, în funcție de câte persoane se afla în întreținerea acestora:

– 510 de lei, dacă nu are pe nimeni în întreținere;
– 670 de lei, dacă are o persoană în întreținere;
– 830 de lei, dacă are două persoane în întreținere;
– 990 de lei, dacă are trei persoane în întreținere;
– 1.310 lei, dacă are patru sau mai multe persoane în întreținere.

Persoanele luate în întreținere

Persoanele care pot fi luate în considerare că fiind în întreţinere sunt soţul/soţia, copii şi membri ai familiei până la gradul al doilea. Nu este prevăzut un spaţiu comun al membrilor. Aceştia nu pot fi luaţi în întreţinere dacă generează venituri de peste 510 lei/ luna, excepţie o fac pensiile de urmaş sau venituri exceptate. Totodată, deducerea poate fi afectată şi de deţinerea unor terenuri agricole şi silvice.

Copiii cu vârsta sub 18 ani sunt consideraţi în întreţinere intotdeaua. Deducerea se acorda pentru fiecare copil în parte şi fiecăruia dintre părinţi, conform Codului Fiscal.

Documentele necesare pentru a beneficia de deducerea personală

Sunt necesare o serie de documente pentru a putea beneficia de deducerea personală. „Obligația stabilirii persoanelor aflate în întreținerea contribuabilului în funcție de care se atribuie deducerea personală este în sarcina plătitorului de venit din salarii, la funcția de bază”, potrivit normelor Codului Fiscal. Angajatorul are obligaţia să întreb contribuabilii dacă au sau nu persoane în întreţinere.

Sunt necesare:

– declarație pe propria răspundere care să cuprindă informații personale;
– datele de identificare ale fiecărei persoane aflate în întreținere;
– declarație pe propria răspundere a celui aflat în întreținere: venitul lunar obținut;
– documentele care justifică legăturile de rudenie, veniturile ș.a.m.d. (certificate de naștere, căsătorie, adeverințe de venit ale întreținutului).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`