Local

Delapidare de fonduri la filiala USR Iași. Sebastian Baciu, fostul șef al filialei Rediu, a plecat cu banii. Deputatul Cosette Chichirău a ascuns toată golănia

Publicat: 31 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Delapidare de fonduri la filiala USR Iași. Sebastian Baciu fostul șef al filialei Rediu a plecat cu banii. Deputatul Cosette Chichirău a ascuns toată golănia
Scandal în USR Iași, după ce tânărul Sebastian Baciu a delapidat fonduri și a fost acoperit de deputatul Cosette Chichirău

Un nou scandal mocnit a apărut în USR Iași. Unul din liderii Uniunii din zona metropolitană Iași s-a ales cu plângere la Poliție pentru delapidare de fonduri din banii filialei. Vinovatul este un protejat al deputatului Cosette Chichirău, organizația județeană ingnorând sesizările făcute împotriva acestuia. Membrii din partid si-au dat demisia în urma acestui scandal intern, după ce deputatul Cosette Chichirău a acoperit golăniile făcute

Filiala USR Iași este măcinată de noi scandaluri interne. Unul din liderii USR din zona metropolitană Iași s-a ales cu plângere la Poliție pentru delapidare de fonduri din banii filialei. Sebastian Baciu, de la filiala USR Rediu, a subtilizat cotizațiile celor din organizație, fără a mai justifica și ce a făcut cu banii. A luat fondurile pentru a derula un eveniment în comună, care însă nu a mai avut loc. Oamenii i-au făcut plângere la vârful USR Iași, însă deputatul Cosette Chichirău, președintele filialei, nu a luat în considerare acțiunea.

Sesizare pentru delapidare de fonduri în alianța USR-PLUS Iași. Deputatul Cosette Chichirău a acoperit minciunile

Mai multe persoane din filiala USR Rediu au cerut explicații pentru comportamentul lui Sebastian Baciu. Oamenii au explicat cu lux de amănunte cum s-a ajuns ca alianța USR- PLUS să fie măcinată de un nou scandal.

„Prin prezenta, în contextul validării candidaturilor pentru alegerile locale din septembrie 2020, membrii filialei USR Rediu, supunem atenției un caz/abatere foarte gravă(furtul cotizațiilor) a fostului președinte al filialei USR Rediu, Iași – Sebastian Baciu, acum candidat la Consiliul Local din Comuna Rediu, pe locul 2 eligibil în alianța USR-PLUS. Candidatura a fost obținută la alegerile interne cu ajutorul unui autobuz de studenți din Piatra Neamț, Botoșani, Bacău, introduși în filiala USR Rediu, asta fără știrea celorlalți membri și prin falsificarea unor procese-verbale de admitere”, arată membrii alianței ieșene.

Delapidare din banii cotizațiilor. Cei care au făcut sesizarea au fost îndepărtați din filiala USR Iași

Sebastian Baciu este un tânăr protejat de deputatul Cosette Chichirău. Oamenii din USR Rediu au menționat că acest personaj asigură la nevoie voturile necesare prin aducerea unor studenți din județele învecinate la alegerile și referendumurile interne, cu care se asigură funcțiile de conducere în partid.

„Pentru a acoperi acest furt, pretinzând că ar fi o lovitură de imagine devastatoare pentru USR Iași, acestuia i s-a înmânat un chitanțier nou, cu antetul USR, spre a tăia chitanțe antedatate membrilor cotizanți și, astfel, să fie acoperit din punct de vedere contabil și penal. Nu am primit un răspuns de la BJ Iași și nici de la reprezentantul financiar al filialei județene”, mai susțin oamenii.

Aceștia i-au cerut explicații lui Sebastian Baciu cu privire la lipsa banilor din contul filialei, însă fără succes.

Sebastian Baciu se recomandă încă șef al USR Rediu, deși a pierdut funcția

Oamenii din partid cer să se ia măsuri împotriva acestuia. La 8 luni după ce Sebastian Baciu a luat banii, cei din Biroul Politic controlat de deputatul Cosette Chichirău nu au luat nicio măsură.

„Comuna Rediu este comună metropolitană a municipiului Iași, cu miză foarte mare pentru alianță, întrucât USR-PLUS ar avea unele șanse să câștige postul de primar. În toamna 2019, aflându-se în exercițiul mandatului de președinte al filialei Rediu, Sebastian Baciu, a colectat de la câțiva membri din conducere suma de 1.400 de lei, cu titlu de cotizații în avans pentru următoarele 12 luni. Banii urmau să fie cheltuiți pentru organizarea unei acțiuni de Holloween în comună. Acest eveniment s-a materializat într-un fiasco, unde nu a participat niciun cetățean.

Înainte de eveniment, un membru a cumpărat alimente de aproximativ 500 de lei, iar restul de 900 de lei, noi restul membrilor, am presupus că au rămas în conturile filialei. În luna ianuarie, un alt membru demisionar între timp din USR i-a făcut plângere la Poliție lui Sebastian Baciu pentru înșelăciune și delapidare. Toate (5 la număr) sesizările făcute anterior către Biroul Județean Iași USR pe aceasta temă au fost ignorate, sub pretextul că este doar un conflict politic între membri”, au mai arătat oamenii din Rediu.

Oamenii din filială au cerut explicații de la USR Iași pentru situația de la Rediu. Sebastian Baciu

În schimb, Sebastian Baciu a susținut că totul sunt doar minciuni și că poate demonstra că nu a făcut nicio delapidare în USR și în filiala din zona metropolitană Iași.

„Această sumă nu a fost strânsă pentru a cumpăra produse sau mâncare pentru copiii. Această sumă reprezintă o parte din cotizațiile pe care unii membri le-au plătit. Din această sumă de 1.400 de lei, eu Sebastian Baciu, am pus suma de 500 de lei. Sunt acte contabile care demonstrează că această sumă a intrat în contul partidului. Cred că persoana care face aceste acuzații are informații total eronate și mincinoase, cel mai probabil de la un fost coleg care a demisionat din filială. Am fost la poliție, unde am depus toate actele contabile care au demonstrat că nu a fost nicio delapidare și niciun furt. Dosarul a fost închis”, a spus Sebastian Baciu.

Adauga un comentariu